Приштински медији: Вашингтон прави војску Косова

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIСпоменик Билу Клинтону у Приштини
Споменик Билу Клинтону у Приштини - Sputnik Србија
Пратите нас
Приштински медији тврде да нова америчка администрација сматра да Косово треба да формира војску и да очекује да ће Београд признати независност Косова пре уласка у ЕУ.

Са доласком нове администрације председника Доналда Трампа, политика САД према Косову остаје иста, наводе косовски медији.

Балкан и утицај САД - Sputnik Србија
„Трамп ће Балкан да препусти Путину“

Телевизија „Кљан Косова“ тврди да је, у делу документа од 56 страна који се односи на америчку одбрамбену реформу, нови министар одбране САД Џејмс Матис написао да Косово треба да формира своју војску и да се верује да ће „Србија признати Косово пре него што обе земље уђу у ЕУ“.

Како наводи приштинска телевизија, он је написао да је Косово пример који показује шта се може десити када међународна заједница предвођена САД ради на заштити вредности и својих интереса и да ће бити предложено смањење броја трупа у складу са ситуацијом на терену, али да је засад Кфор одлучан да осигура безбедност у региону.

„Пре него што се смањи број америчких војника на Косову, безбедносне снаге Косова треба да добију мандат за унутрашњу сигурност и територијалну заштиту, за шта су неопходне уставне промене, уз подршку скупштине“, написао је Матис, тврди „Кљан Косова“.

Матис је похвалио однос ЕУ према Београду и Приштини, додајући да се очекује да Београд призна независност Косова пре уласка у Унију.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала