Европосланици траже хрватску федералну јединицу у БиХ

Пратите насTelegramOdyssey
Хрватске посланице у Европском парламенту Дубравка Шуица, Жељана Зовко, Ивана Малетић и Маријана Петир предложиле су амандман на резолуцију који је сачинио известилац за БиХ Кристијан Дан Преда и предложиле да се БиХ реформише на принципима федерализма.

„Будућа уставна реформа треба да узме у обзир принципе федерализма, децентрализације, супсидијарности и легитимног представљања и да предузме мере да се поједностави комплексна институционална структура како би се смањили трошкови и повећала функционалност државе“, наводи се у амандману, преноси РТРС.

Француска застава на пола копља испред Европског парламента - Sputnik Србија
Хрвати постоје да би кочили Србију

У амандману који су предложили са колегама из Пољске и Словачке, Европски парламент би требало да позове међународну заједницу да покрене разговоре о уставним реформама у БиХ.

„Позивамо међународну заједницу да покрене разговоре о неопходним уставним реформама које ће обезбедити функционалност и стабилност БиХ. Наглашавамо да је кључно увести механизам који ће обезбедити једнака права свим конститутивним народима, у том смислу је могућа федерализација земље“, стоји у тексту амандмана.

РТРС наводи да је раније данас и у Мостару, на седници Хрватског народног сабора (ХНС) председник Главног савета ХНС-а Божо Љубић подсетио на декларацију о реформи БиХ на принципима федерализма, коју су усвојили на прошлом заседању. Љубић каже да је циљ федерална јединица са хрватском већином.

„Циљ је административно-територијална реорганизација која ће, наравно, укључивати и федералну јединицу са хрватском већином. То је наш трајни циљ од кога не одустајемо“, рекао је Љубић.


Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала