Берлин зна да Кијев провоцира сукоб на истоку Украјине

© REUTERS / Fabrizio BenschПредседник Украјине Петро Порошенко и немачка канцелерка Ангела Меркел на заједничкој конференцији за медије у Берлину
Председник Украјине Петро Порошенко и немачка канцелерка Ангела Меркел на заједничкој конференцији за медије у Берлину - Sputnik Србија
Пратите нас
Берлин са повећаном забринутошћу прати погоршање ситуације на истоку Украјине, јер схвата да je кривица за оно што се дешава умногоме на Кијеву, пише „Зидојче цајтунг“ позивајући се на изворе у немачкој влади.
Поглед на зграду Министарства спољних послова у Москви. - Sputnik Србија
Русија позива Кијев да хитно прекине рат у Донбасу

Према подацима којима располаже Немачка, а које су делом засноване на извештајима мисије ОЕБС-а, управо украјински војници сада покушавају да помере линију фронта у своју корист. Немачки владини кругови верују да Кијев свесно покушава да повећа тензије у нади да ће ескалација сукоба помоћи да се осујете планови председника САД Доналда Трампа за ублажавање антируских мера, наводи „Зидојче цајтунг“.

„Берлин схвата да ће Порошенко ићи на све да би спречио укидање санкција Русији“, пише аутор чланка.

Истовремено је немачка влада забринута да би калкулације Кијева могле да доведу до супротног резултата. Тако би Трамп могао да ублажи санкције без обзира на ситуацију на истоку Украјине. А тада ће Кијев ће удвостручити своје проблеме: Русија ће имати предност, а сукоб ће распламсати са обновљеном снагом, истиче лист.

„Да ли је могуће, узимајући у обзир такав ризик, да се Украјина одврати од планираних провокација? На ово питање Берлин још није спреман да одговори?“, закључује аутор.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала