Војни рок — паника хрватских националиста

© Flickr / 7th Army Training CommandХрватска војска
Хрватска војска - Sputnik Србија
Пратите нас
Професор Факултета политичких наука у Загребу и бивши саветник бившег председника Хрватске Ива Јосиповића Дејан Јовић реаговао је на објашњење хрватског премијера Андреја Пленковића о разлозима за увођење војног рока, оцењујући да оно само на први поглед изгледа „сулудо“.

Пленковић је недавно изјавио да је циљ увођења војног рока популаризација Оружаних снага Хрватске, али и да се ОС РХ учине атрактивним младим људима и новим генерацијама које се не сећају Домовинског рата.

Хрватски војник - Sputnik Србија
Хрватска враћа војни рок

Према Јовићевом мишљењу, реч је о паници у којој се налазе хрватски националисти који добро знају да се „њихови наративи не примају баш најбоље у новим генерацијама, онима за које су и рат и Југославија ствари с којима се не могу поистоветити“.

„Зато стално прете да ће и силом, ако треба, утерати митове у ту младу генерацију. Сетимо се само Карамарка: Забранићемо да се у јавности говори ишта против Туђмана, кажњаваћемо, спречићемо, неће се смети… Сетимо се и Шекса и његове — недавно поновљене — идеје о ’трећој фази Домовинског рата‘, а то је рат за интерпретације… Ево, сада, и Пленковића с његовом идејом да војни рок буде заправо једна врста ’патриотског (пре)одгоја‘, како би се младе генерације ’присeтиле‘ Домовинског рата“, навео је Јовић у својој објави на Фејсбуку.

Томе служи и непрекидно одржавање рата на животу, на ХРТ-у нарочито, али и у политичком дискурсу уопште, сматра бивши Јосиповићев саветник као и „паничне реакције на свакога ко се усуди довести у питање ’светиње‘“.

„Само: сличне ствари је покушавала и СФРЈ, с митовима и наративима повезаним са НОБ-ом и уопште, социјализмом. Па није баш најбоље завршило по тај наратив, а ни по њу саму“, закључио је Јовић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала