Доњецка област: Авдејевку напустило више од 260 људи

© AFP 2023 / Aleksey FilippovОклопно возило у Авдејевки
Оклопно возило у Авдејевки - Sputnik Србија
Пратите нас
Посматрачи ОЕБС-а потврдили су да је погинуло неколико цивила у размени ватре у Авдејевки и Доњецку. Позивајући се на наводе из болнице у Авдејевки, ОЕБС је саопштио да је двоје људи погинуло, а двоје рањено. Више од 260 људи напустило је Авдејевку, у којој се настављају сукоби, саопштила је у суботу Државна служба Украјине за ванредне ситуације.

„Изведено је 266 људи, међу којима су 42 старије особе и 124 детета“, наведено је у саопштењу. 

Саопштено је, такође, да је услуге мобилних пунктова за огревање од момента када су уведени користило више од 9.480 људи. 

Шеф војно-цивилне администрације Доњецке области која је под контролом Кијева Павел Жебривски написао је у суботу на Фејсбуку да у овом тренутку у Авдејевки раде све главне градске институције, укључујући пошту, болницу, полицију и комуналне службе. 

Према његовим наводима, у петак су у граду радиле две школе, у којима учи 228 деце. У понедељак власти планирају да, уколико буде могуће, обнове рад и других школа и вртића. 

Специјална посматрачка мисија ОЕБС-а раније је саопштила да су радови на обнови у Авдејевки обустављени услед нарушавања примирја.
Евакуација житеља у Доњецку, Украјина - Sputnik Србија
Украјински посланик позвао Порошенка да заврши рат за две недеље

„Радови су прекинути. Прекид ватре је нарушен. Цивилно становништво и даље страда. Прекините да пуцате одмах!“, наведено је на страници Мисије на Твитеру. 

Раније је саопштено да су дводневни сукоби у области Авдејевке оставили више од 17.000 људи без грејања и струје у зимским условима, а међу њима је 2.500 деце. 

У суботу је Специјална посматрачка мисија ОЕБС-а саопштила да почињу радови на обнављању уништених објеката и инсталација. 

Представник Министарства одбране Доњецке народне републике саопштио је раније новинарима и да су украјинске снаге безбедности оштетиле електрични кабл који снабдева Горловку на југоистоку Украјине, тако да град струју добија из резервних извора снабдевања.

„У области насеља Светлодарск на територији коју контролише Војска Украјине, снаге безбедности су у 14.30 прекинуле електрични кабл, због чега је цео град Горловка остао без струје. У овом тренутку град снабдевају суседна насеља Енакијево и Макејевка“, саопштио је представник ДНР. 


Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала