Према писању листа „Соар“, стручњаци компаније „АБ Ин бев“ су након вишегодишњег истраживања патентирали и реализовали иновативну методу прављења пива која омогућава производњу сто одсто безалкохолног светлог пива категорије „пилс“, чији укус по квалитету не заостаје за оригиналним пенастим пићем.
Тренутно, проценат алкохола у такозваном „безалкохолном пиву“ износи од 0,5 до 1,2 одсто, а укус се разликује од оригиналног, истичу белгијски произвођачи.
Бесплатна дегустација милион боца пива иновативне производње биће одржана у белгијском ланцу продавница наредних недеља, пише лист.
Белгијанци су поносни на чињеницу да се у том краљевству производи око 450 сорти брендираних пива, од којих сваке године стручњаци многе препознају као најбоље на свету.
У Белгији поред традиционалних „пилс“ пива постоји широка палета производа произведених у опатијама, као и оних које производе монаси-траписти — јединствена врста пива „гез“ које се ферментира на отвореном због деловања микроорганизама. Белгијанци такође воле и различите врсте воћног пива, пре свега познати „крик“ (од вишње) пиво-шампањац, па чак и „кафено“ пиво.
Занимљиво је да све врсте фирмираних белгијских пива имају сопствену криглу.