ДФ: Месићу одузети титулу почасног грађанина Подгорице

© Flickr / Francisco AntunesПодгорица, Црна Гора
Подгорица, Црна Гора - Sputnik Србија
Пратите нас
Клуб одборника опозиционог Демократског фронта (ДФ) поднеће Скупштини Подгорице иницијативу да се некадашњем хрватског председнику Стјепану Месићу, одузме титула почасног грађанина црногорског Главног града, због његових изјава које су недавно обелодањење о логору Јасеновац.

Месић је за почасног грађанина Подгорице изабран 2007. године уз противљење тадашње опозиције.

Стјепан Месић - Sputnik Србија
Ево и другог Месићевог снимка: Зашто да клечимо због Јасеновца (видео)

Једном је чак најављивано да му се награда одузме због његове афирмације ратних злочина над Србима у Хрватској, као и због нарушавања принципа међународног права.

У иницијативи ДФ-а пише да је Стјепан Месић "на састанку у Новској, 2007. године, порекао усташке злочине у Јасеновцу".

Миодраг Бешовић (ДФ) наводи да је у време када је Стјепан Месић предложен за почасног грађанина Подгорице опозиција била против тога предлога.

"Локална власт на челу са Миомиром Мугошом тада је бранила свој предлог наводећи да је он антифашиста, доказани критичар злочина који су урађени. Снимци који су изашли у јавност доказали су да то није тачно. Он је тада рекао то што је и мислио, а то је да то за њега нису били злочини, да Јасеновац није био концентрациони логор где су људи масовно убијани. Он је оправдао злочине, рекао је да логор Јасеновац није било стратиште, него да је то био радни логор и да су људи послати тамо да би били спасени", наводи Бешовић, пише подгорички Дан.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала