Градоначелник Анкаре окривио гуленисте за земљотрес у Турској

© AFP 2023 / Richter magnitude scaleЗемљотрес
Земљотрес - Sputnik Србија
Пратите нас
Без шале, градоначелник Анкаре тврди да су земљотрес који је недавно погодио северозапад Турске изазвали следбеници проповедника Фетулаха Гулена, који је окривљен за организацију државног удара прошлог јула.
Земљотрес - Sputnik Србија
Јак земљотрес на Лезбосу и егејској обали Турске

Могуће је да су земљотрес, који је недавно погодио северозападну турску провинцију Чанакале, изазвале присталице исламског проповедника Фетулаха Гулена, изјавио је градоначелник турске престонице Анкаре Мелих Гокчек.

„Они (гуленисти) покушавају да нападну Турску изазивањем земљотреса у близини Истанбула. Неки би могли да ми се смеју, али сам забринут због тога. Све подморнице и бродови са озбиљном опремом у Мармари и Дарданелима у близини Истанбула треба ставити под контролу“, написао је Гокчек на свом налогу на Твитеру.

Он је додао да је брод у близини Чанакалеа наводно вршио сеизмолошка испитивања и потребно је да се утврди који је то брод и којој земљи припада. Гокчек је рекао је да је забринут због могућег земљотреса који се може изазвати вештачки и позвао на јавну истрагу о томе.

Специјална полиција Турске - Sputnik Србија
Турска: После пуча приведено 15.000 људи, највише војника

Више од сто кућа уништено је у понедељак када је земљотрес јачине 5,2 степена погодио северозападну турску провинцију Чанакале. Најмање пет особа је повређено у овој природној катастрофи. Раније данас, земљотрес исте јачине поново је погодио западну обалу Турске.

Војска је у јулу 2016. покушала да збаци владу, али су пуч следећег дана спречиле државне снаге. Власти су оптужиле Гулена и његове следбенике за организацију покушаја државног удара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала