Москва и Вашингтон разматрају састанак Путина и Трампа

© AFP 2023 / Kirill KUDRYAVTSEVМинистар спољних послова Сергеј Лавров током састанка са авганистанским колегом у Москви
Министар спољних послова Сергеј Лавров током састанка са авганистанским колегом у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да Министарство иностраних послова Русије и Стејт департмент САД разматрају варијанте и могућности за састанак руског и америчког лидера Владимира Путина и Доналда Трампа.
Председник Словеније Борут Пахор и председник РФ Владимир Путин - Sputnik Србија
Путин: Словенија одлично место за састанак са Трампом

„Поздрављамо саопштење нове администрације у Вашингтону и многих европских политичара у корист развоја нормалне сарадње. Разуме се, судићемо на основу конкретних дела“, рекао је министар. 

Лавров је истакао да је његов могући сусрет са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном у Немачкој добра прилика за разговор. 

Према његовим речима, у телефонском разговору одржаном 28. јануара Путин и Трамп су се сложили да је потребно разговарати и о питањима у којима не постоји потпуна сагласност двеју страна, међу којима су ситуацијe у вези са Ираном и Северном Корејом и проблеми у вези са ширењем оружја за масовно уништење.

Састанак о Сирији у Астани - Sputnik Србија
Русија, Иран и Турска договорили механизме праћења примирја у Сирији

„Нико не каже да нећемо разговарати о питањима у којима се не слажемо. Дипломатија и јесте управо тражење додирних тачака чак и у оним питањима о којима је, на први поглед, тешко договорити се“, истакао је Лавров и додао да ће о могућем сусрету Путина и Трампа разговарати са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном.

„Он се спрема, као и ја, за самите који ће овог месеца бити одржани у Немачкој. Тамо ће бити одржан састанак министара иностраних послова ’двадесеторице‘ у Бону и годишња Минхенска конференција о безбедности. То ће бити добра прилика да се разговара ’на маргинама‘ једног од тих форума“, рекао је Лавров. 

Руски министар је навео да „не треба да буде никакве сумње да ће безбедност Русије и њених грађана бити заштићена у било којим условима“.

„Покушаји да се изврши притисак на Русију како би она одустала од својих принципа и удаљила се од идеала истине и правде, наравно, неће довести ни до каквог резултата“, додао је Лавров. 

Руски борбени авиони на аеродрому Хмејмим у Сирији - Sputnik Србија
САД и Русија сарађују на превенцији сукоба на сиријском небу

Ситуација у Сирији сада много повољнија

Говорећи о Сирији, руски министар је оценио да је ситуација у тој земљи сада много повољнија за практично решавање кризе. 

Министар је подсетио да се могућност за почетак тог рада назирала још у септембру прошле године, али Американци нису успели да испуне договор постигнут са Русијом, поново показавши тиме неспособност администрације Барака Обаме да испуни договоре о многим питањима.

„Схватили смо да је неопходно предузети дејства (назовите то шок терапијом, ако желите) и искористили смо могућност руско-турских односа. Знајући да је Турска утицала и да може да утиче на веома значајан део команданата, посредством наших министарстава одбране договорили смо се о прекиду ватре“, додао је Лавров.

Председник Украјине Петро Порошенко - Sputnik Србија
Порошенко и Трамп за прекид ватре у Донбасу

Колико кошта украјинска власт?

Руски министар је у интервјуу телевизијском каналу НТВ рекао да услед заоштравања ситуације у Донбасу на Западу почињу да схватају колико кошта украјинска власт.

„Како се управо испоставило, безбедност се може очувати ако се поштује оно о чему смо се договорили. Петро Порошенко је разумео да ће од њега сада тражити политичке реформе, закон о амнестији, закон о посебном статусу Донбаса, учвршћивање тог статуса у Уставу и одржавање избора. Све је то усаглашено са Доњецком и Луганском. Чим је то схватио, он је очигледно закључио да ће његови политички дани бити одбројани уколико те предлоге однесе у Врховну раду. Због тога је, вероватно, помислио да не би било лоше да затвори очи на оно што ће радити добровољачки батаљони, а може бити чак и да им каже да је потребно да почну да пуцају“, рекао је Лавров.

„Једино питање које видим у овој ситуацији, а оно се плаћа тешком крвљу и вишемесечним, да не кажем вишегодишњим експериментима, јесте да на Западу ипак почињу да схватају колико кошта украјинска власт“, додао је министар. 


Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала