Зуроф: Степинац био уз усташе, не заслужује споменик

© AP Photo / Kerstin JoenssonЕфраим Зуроф
Ефраим Зуроф - Sputnik Србија
Пратите нас
Особа која је поздравила усташки режим, која је била свештеник Павелићу, лидеру усташког режима и масовном убици, не заслужује споменике. Част ми је да примим орден од председника Србије, каже за Спутњик Ефраим Зуроф, „последњи ловац на нацисте“ и директор Центра „Симон Визентал“.

Алојзије Степинац, човек који је подржавао усташки режим, не може бити ни светац ни херој, каже за Спутњик Ефраим Зуроф, директор Центра „Симон Визентал“ поводом откривања Степинчевог споменика у Осијеку.

Споменик Алојзију Степинцу у Осијеку - Sputnik Србија
У Осијеку откривен споменик Алојзију Степинцу (видео)

„Пре свега, Степинац не може бити светац. Особа која је подржавала усташе, поздравила усташки режим, која је била свештеник Анти Павелићу, лидеру усташког режима и масовном убици, не заслужује почасти. Очигледно је да је његов случај компликованији због неких добрих ствари које је чинио после рата. Међутим, свако ко је подржавао усташе не може бити херој и не заслужује споменик“, каже Зуроф.

Према његовим речима, проблем широм Источне Европе је да су људи који су се борили против комунизма и који су били симбол те борбе, у теорији, постали хероји тих држава.

„Међутим, по мом мишљењу, они који су подржавали режиме који су починили масовна убиства, дисквалификовали су себе као националне хероје“, нагласио је Зуроф који је добио надимак „последњи ловац на нацисте“.

Ефраим Зуроф, директор центра Симон Визентал. - Sputnik Србија
Зуроф: Србија не сме да ћути о обнови усташтва

Он је оценио да је жалосно што је градоначелник Осијека учествовао у откривању споменика Степинцу. Зуроф је подсетио и да је Центар „Симон Визентал“ осудио постављање спомен-плоче на са усташким покличом „За дом спремни“ на споменику хрватским војницима погинулим у ратовима деведесетих, у близини Јасеновца.

Поводом ордена који ће му председник Србије Томислав Николић уручити на Дан државности 15. фебруара, Зуроф каже да је почаствован.

„Не радим ово што радим да бих добијао признања и одликовања, већ зато што мислим да је важно да се сачува успомена на страдале, тачно сећање на Холокауст и да масовне убице попут Павелића и Динка Шакића, команданта Јасеновца не буду хероји. А ако добијем неко признање, то је лепо“, закључио је Зуроф.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала