Нови Зеланд: Више од 200 китова вратило се у воду (видео)

Пратите нас
Више од 200 китова, који су се насукали на обалу Новог Зеланда, успело је током ноћи да се врати у воду и отплива. Волонтери су спасили још њих 17 захваљујући високој плими.
Насукани китови на обали Новог Зеланда - Sputnik Србија
У Новом Зеланду се насукало 400 китова (видео)

Портпарол Одељења за очување Херб Кристоферс изразио је наду да је готово са насукавањима китова, пренео је АП.

Укупно, више од 650 китова насукало се претходних неколико дана дуж пет километара дуге обале на Фервел спиту, на врху Јужног острва.

Око 350 китова је угинуло, међу којима је и 20 који су примили еутаназију.

Волонтери су успели да врате у воду још 100 китова, док је више од 200 отпливало без помоћи.

Група од око 100 волонтера, наиме, спојила је јуче руке и направила људски ланац у дубокој води како би спречила око 200 китова да се поново насукају на обалу, на северозападу новозеландског Јужног острва.

Међутим, нова група од 240 китова насукала се на обалу Новог Зеланда, само неколико сати након што су волонтери успели да врате у воду китове који су се раније насукали на обали.

Ово је највећи инцидент са насукавањем китова у Новом Зеланду од 1985. године, када се на обале Окланда насукало 450 китова.

Након што је радник одсека за очување спазио китове насукане на плажи у четвртак вече, спасиоци су од тада непрестано поливали китове водом како би их охладили док не наиђе већа плима.

Ђаци су чак и певали китовима у нади да ће их опустити.

И за државу са највише инцидената насукавања китова — ово је шок, рекао је припадник морске еколошке групе „Пројекат Џона“ Дарен Гровер.

Узрок није познат, али насукани китови нису ретка појава у Златном заливу, јер плитке и мутне воде могу да ометају сонар који китови користе за кретање, саопштили су из групе „Пројекат Џона“.

Пилот-китови не налазе се на листи угрожених врста, али не зна се много о њиховој популацији у водама Новог Зеланда.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала