Гризлов: Кијев осујетио договорено повлачење тешког наоружања у Донбасу

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaУкрајинско војно возило креће се путем у близини Авдејевке на истоку Украјине
Украјинско војно возило креће се путем у близини Авдејевке на истоку Украјине - Sputnik Србија
Пратите нас
Договор који је контакт-група за Украјину постигла о повлачењу тешког наоружања у Донбасу осујетио је Кијев, изјавио је овлашћени представник Русије у контакт групи, Борис Гризлов.
Министарство иностраних послова Русије - Sputnik Србија
Признавање докумената из Донбаса у складу са међународним правом

Он је подсетио да је на прошлом састанку контакт-групе постигнут договор о повлачењу тешког наоружања у складу Минским споразумима.

„То је требало да се деси 20. фебруара. Нажалост, приморан сам да констатујем да је у овом тренутку унутар безбедносне зоне практично на целој линији разграничења и даље размештено тешко наоружање“, рекао је Гризлов.

Према његовим речима, одбијање да се тешко наоружање у Донбасу повуче „представља претњу по даљу ескалацију оружаног сукоба и опасност по живот и здравље становника у неким областима“.

Посматрачи ОЕБС-а у Донбасу - Sputnik Србија
ОЕБС: Могуће формирање 20 зона безбедности у Донбасу

Он је истакао да је након што 20. фебруара заказано повлачење оружја није извршено, представници самопроглашене ЛНР предложили су да се одржи видео-конференција за решавање овог проблема.

„Међутим, власти у Кијеву игнорисале су овај предлог. Представници ОЕБС-а, нажалост, такође нису успели да постигну одржавање овакве видео-конференције. Из тог разлога мора се напоменути: Кијев је осујетио повлачење тешког наоружања који је договорила контакт-група. Садашње украјинске власти не желе да реше комплексне проблеме који су се нагомилали у овом региону“, додао је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала