Чуркин до последњег дана био уз Србију

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICАлександар Чепурин
Александар Чепурин - Sputnik Србија
Пратите нас
Стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин увек је с топлином и љубављу говорио о Србији и до последњег дана интензивно се бавио питањима Србије и региона, каже амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин. Он се у изјави за Спутњик захвалио свима који су поводом смрти Чуркина послали изразе саучешћа руском руководству и Амбасади.
Цвеће испред зграде МИП Русије у Москви - Sputnik Србија
Путин: Чуркин бриљантно решавао задатке, није знао за пораз

Заиста сви тугују за Виталијем Чуркином, каже Чепурин, који га је добро познавао још од студентских дана. Он подсећа да је стални представник Русије при УН преминуо дан уочи свог 65. рођендана. Додаје да је он лично већ имао припремљену честитку коју је желео јутрос да му пошаље, када је стигла вест да је Чуркин изненада преминуо.

Чуркин је, истиче Чепурин, радио у једној од најсложенијих и најодговорнијих дипломатских мисија у свету. Био је суперпрофесионалац, „венчан послом“, имао је редак дипломатски таленат, а на људском плану био је веома срдачан, тактичан и пријатан човек, наводи амбасадор.

„Много је људи и у Србији који га лично познају и који ће потврдити те речи. Био сам у Њујорку много пута и видео како се колеге према њему односе с великим поштовањем. Зато ме нису зачудиле изјаве неких људи који су били с друге стране барикаде, а који су веома добро и топло говорили о њему као о човеку који је штитио интересе своје земље и својих пријатеља, а с друге стране увек тежио да нађе неки компромис, решење, међусобно разумевање“, истиче Чепурин.

У целини гледано, оцењује руски амбасадор, Виталиј Чуркин проживео је срећан професионални и лични животи оставио дубок траг, а тај траг се види и у односима Русије са Србијом, зато што је он део своје каријере провео на српском, југословенском правцу.

Чуркин — човек који је бранио Србију

„До последњих дана интензивно се бавио низом питањима Србије и земаља региона, и рећи ћу вам, пошто смо често контактирали с тим у вези, да је он увек имао позитиван однос према Србији и Србима и веома се интересовао и с посебном топлином и љубављу говорио о томе“, каже Чепурин.

Зато, додаје амбасадор, и у Србији о Чуркину говоре с топлином и веома је много реаговања и израза саучешћа. Много је и оних који му захваљују на ономе што је урадио када је почетком деведесетих био специјалних представник председника на мировним преговорима о Југославији. „Знате да ситуација и овде и у Русији није била нимало једноставна, али он је имао и интелектуалну и људску храброст да заузме позитиван став према Србији и Србима“, напомиње амбасадор.

Чепурин подсећа да је у много ситуација у Савету безбедности УН Чуркин одиграо важну улогу у одбрани српских интереса.

„Добро је познат случај када је у Савет безбедности стигао британски нацрт резолуције који је фактички проглашавао да су Срби извршили геноцид и очекивала се одлука и мишљење Чуркина. То (вето Русије) није била једноставна одлука из читавог низа разлога, али је била исправна, и мислим да је то веома важна етапа његове каријере која је у пуној мери показала и Чуркинов однос према том питању. Знате да су стално у току и разговори о Косову и Унеску и ту има велики значај улога сталног представника при УН. А свака три месеца се разматрају сва питања везана за косовско решење, па је и ту била веома важна његова улога. Он је велику пажњу посвећивао и положају Срба на Косову и културних вредности“, наводи амбасадор Русије.

Сергеј Лавров на министарском састаку у СБ УН - Sputnik Србија
Кијев блокирао саопштење о Чуркину, Кремљ: Нека им бог суди

Како истиче, Чуркина су познавали добро и многи српски руководиоци који су се с њим сретали и саветовали и на њих је остављао добар утисак јер је увек имао позитиван приступ.

Чепурин је још једном захвалио на бројним изразима саучешћа који су поводом Чуркинове смрти упућени руководству Русије и Амбасади. „Сигуран сам да су то искрени дубоки изрази саучешћа, ми их примамо и искрено смо захвални на томе“, рекао је амбасадор.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала