Једино је извесно да ће Вучић бити председник

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICПредседник Србије Томислав Николић
Председник Србије Томислав Николић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Томислав Николић рекао је да поштује одлуку органа СНС-а о кандидатури Александра Вучића за председника Србије.

Све док СНС није донео одлуку, ја сам предлагао да се договарамо, али када је одлука донета, схватио сам да бих многе људе навео да кажу нешто лоше о мени и да могу да потпуно преокренем ситуацију у корист људи за које не бих желео да буду на челу Србије и у које немам поверења, рекао је Николић у емисији „Упитник“.

Николић је рекао да је СНС организације чијим се делом сматра.

Председник Србије Томислав Николић - Sputnik Србија
Николић: Са Вучићем нисам разговарао о премијерској функцији

„Имао сам пред собом став да СНС подржава Вучића за председника и тај став поштујем“, рекао је Николић.

Додао је да воли Србију и СНС, барем исто колико и они који су гласали на органима СНС-а да Вучић буде кандидат за председника.

„Мој избор је био лак, а било је занимљиво и мучно да посматрам како се појединци, одмах након што је неко лансирао вест да бих могао да се кандидујем, сврставају на различите стране. Неки моји пријатељи се одједном претварају у људе који би Србију да заштите од мене“, рекао је Николић.

Додао је да је Србија већа и од њега и од Вучића и да јој обојица желе добро. Навео је да се са Вучићем договорио да наставе заједнички рад на обнављању Србије и на реформама, без обзира ко је на којој функцији.

„Схватио сам да је време да поново заједно изађемо пред Србију. Јуче смо договорили да заједнички рад на подизању Србије са колена наставимо“, рекао је Николић.

Истакао је да он и Вучић нису говорили о функцијама.

„Александар и ја нисмо коалициони партнери, мислим да само коалициони партнери разговарају о функцијама, али када смо нас двојица, који смо једна идеја у два човека, шта ће нам расподела функција? Нисмо ми створили коалицију јуче“, навео је Николић.

Александар Вучић и Томислав Николић на пријему поводом Дана државности у Председништву Србије - Sputnik Србија
Николић одустао од кандидатуре за председника

Додао је да је поносан на странку која има двојицу кандидата који би могли да победе.

„Ја сам био убеђен да ћу да победим на председничким изборима, и поносан сам на СНС која има двојицу кандидата који могу да победе. Александар Вучић је избор странке и то је потпуно нормално“, рекао је Николић и додао да ће Вучић имати његову подршку.

Навео је и да ће се о осталим његовим предлозима, које је раније изнео, разговарати.

„Једино је извесно да ће Вучић бити председник“, рекао је Николић.

Упитан да ли мисли да је реално да поново буде на челу странке која је једногласно предложила Вучића за председничког кандидата, Николић је рекао да се ту није ни постављало питање да ли ће они бити лојални Вучићу или њему.

„Ја ниједног часа нисам правио никакав раздор. Зашто би мени сметали људи на функцијама у странци, нисам ја у сукобу са идејама које је Александар Вучић спроводио“, истакао је Николић.

„Нисмо ми уопште дошли до скупштине, нити имамо кандидата за председника странке, нити сам рекао да ћу се кандидовати“, додао је.

Председник Србије Томислав Николић - Sputnik Србија
Николић: Кандидоваћу се ако се не договоримо (видео)

Навео је да је функцију председника Србије обављао демократски и да је то схватио као императив да напусти странку.

„Ја сам први председник који је потпуно демократски обављао ту функцију“, рекао је Николић и додао да је раније изјавио да ће се вратити ако буде требао странци.

Истакао је да он и Вучић нису постављали никакве ултиматуме један другоме, зато што су пријатељи и зато што треба да наставе заједно.

Такође је додао да се није мешао у рад странке и посланичке групе СНС.

Истакао је да се не ослања на подршку медија и да је увек, како каже, „био стављан у страну“.

„Не смета то мени, нисам ја млад човек да јурим каријеру, ја сам своју каријеру водио на највиши могући ниво — апсолутно сам“, рекао је Николић.

О Космету и преговорима са ЕУ

Говорећи о Косову и Метохији, Николић је подсетио да је и пред европским комесаром Јоханесом Ханом рекао да, када је реч о преговорима са ЕУ, Србија неће одмаћи ако не склопи обавезујући суседски уговор са Косом и Метохијом, што је по њему знак да се од Србије тражи признање КиМ. Указао је и на услов заједничке спољне и безбедносне политике пре него што су уследиле санкције Русији у којима Србија није учествовала.

Пријем поводом Дана државности у Председништву Србије - Sputnik Србија
Николић: Нема узмицања и повлачења (видео, фото)

Како је рекао, многи су га у Србији демантовали, „али то је став са којим ће ускоро да нас суоче“. Навео је да то није постао званичан став ЕУ, али да га најављују парламенти многих земаља чланица.

Према Николићу, најбоља припрема за то је да Србија отвори и затвори сва поглавља.

„Време ради своје, ми тренутно нисмо у најбољој позицији у односу на КиМ“, рекао је Николић.

Додао је да је, после неколико година, двапут био на преговорима у Бриселу и да је схватио атмосферу где се делегација Приштине налази под покровитељством ЕУ и да је њима много тога дозвољено. Како је рекао, наш преговарачки тим је у тим условима радио добро.

Када је реч о ситуацији са возом који је из Београда кренуо за Косовску Митровицу, Николић је рекао да је са Вучићем одлучио да тај воз не иде даље од Рашке, али да су косовске специјалне јединице већ стигле на административни прелаз на коме нису смеле да буду према споразуму.

Како каже, то је знак да Срби немају праву заштиту и о томе треба разговарати са Кфором, Еулексом и Унмиком јер је очигледно да се споразуми не поштују.

Подсећа да је Заједница српских општина идеја из његове прве платформе и да је она лако прошла јер Албанци нису схватили дубину и значај ЗСО.

Иса Мустафа - Sputnik Србија
Мустафа: Срби нису заинтересовани за ЗСО

„А моја идеја је веома јасна. Оно што Србија препусти као надлежности Приштини, већину тога да Приштина препусти Заједници српских општина. Што тражи Приштина да тражи и ЗСО коју ће да формирају Срби“, навео је Николић.

Како каже, Албанци би да се то никад не формира, али то је испит за ЕУ, да ли је у стању да спроведе оно што је договорено.

Коментаришући критике опозиције, Николић је навео: „Ми сада вадимо штету коју нам је тадашња опозиција нанела“.

„Кад сиђеш с власти, тог часа кренеш да нападаш. То је манир данашње опозиције због које смо изгубили драгоцено време“, поручио је Николић и додао да до 2012. године није било споразума ни документа који би Србима гарантовао да буду сигурни.

Како је рекао, имали смо погром Срба, паљење цркава и манастира, и упитао је зашто то тада нису спречили?

„Кад преузмете одговорност, онда морате да бринете о томе шта ће да се деси. Да ли ми је било лако да кажем да ћемо ангажовати војску да брани Србе ако почну да их убијају?, упитао је Николић.

Томислав Николић, председник Србије - Sputnik Србија
Николић: Ако треба, послаћемо војску на Косово, и ја ћу ићи

Појаснио је да не мисли да би тамо ратовала елита. „Ја бих ратовао тамо и још неко са мном ако жели“, поручио је.

Упитао је шта би Србија требало да ради.

„Иста та опозиција каже да смо издали КиМ, а кад бисмо пошли да бранимо народ, рекли би нам да тамо немамо шта да тражимо“, рекао је Николић и додао: „А шта ако неко крене у Проту да убија људе?“

Додаје да само ради по Уставу и да он не може да измишља Устав и да не може да поштује само неке делове Устава.

 

Извор: РТС

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала