Протекли век у знаку страдања Срба

© Sputnik / Александар МилачићПредседник РС Милорад Додик
Председник РС Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је протекли век био у знаку страдања Срба и да се нада да ће у овом веку, у који је тек закорачено, бити решено српско национално питање у државно-правном смислу на овим просторима.
Милорад Додик и Александар Вучић - Sputnik Србија
Србија никад против РС, ни Српска против Србије

„Мислим да је крајње време да се управо тај захтев српског јединства и окупљања испоручи као један од важних захтева у овом веку“, рекао је Додик, који је данас у Прокупљу са премијером Србије Александром Вучићем учествовао у обележавању 100 година од Топличког устанка.

Додик је рекао да је данашњем обележавању присуствовао у складу са ранијим договором влада Србије и Српске да се заједно обележавају важни историјски догађаји.

Говорећи о Топличком устанку, Додик је подсетио да су пре 100 година Срби, који су остали на том простору под окупационом зоном Бугара, једини у Европи подигли устанак, јер нису хтели да ратују у бугарској војсци против Срба који су се враћали отаџбини.

Он је подсетио да је у том устанку, према бугарским и аустроугарским изворима, убијено више од 20.000 људи, претежно цивила — жена и деце, али да неки извори говоре да је реч и до 50.000.

„Било је веома битно да Република Српска заједно са Србијом јединствено обележи овај важан дан из наше историје, у знак сећања на још једно страдалничко место српског народа“, рекао је Додик.

Извор: Срна

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала