Оружана опозиција наставља разговоре само ако Русија одржи обећање

© REUTERS / Pierre AlbouyЧланови сиријске владе током међусиријских преговора са специјалним изаслаником УН за Сирију Стафаном де Мистуром у Женеви
Чланови сиријске владе током међусиријских преговора са специјалним изаслаником УН за Сирију Стафаном де Мистуром у Женеви - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф делегације оружане опозиције на међусиријским преговорима Мухамед Алуш изјавио је да нова рунда преговора у Астани има смисла само ако се испуне обећања које је дала Русија као гарант примирја. Он је такође позвао да се Иран искључи из разговора.
Специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура на међусиријским мировним преговорима у Женеви - Sputnik Србија
Главне теме међусиријских преговора управа, устав и избори

„На састанку у Астани 16. и 17. фебруара добио сам обећање од председника руске делегације Александра Лаврентјева у присуству заменика министра спољних послова Казахстана о прекиду бомбардовања“, рекао је Алуш.

„Али, нажалост, када смо се вратили из Астане, ваздушни удари су интензивирани. Ми смо преко Турске послали протестну ноту и извештај о нарушавању и бомбардовањима за два дана“, истако је Алуш који учествује у међусиријским преговорима под покровитељством УН у Женеви.

„Поново није постигнуто примирје. Добили смо уверавања да ће се механизам контроле примирја и примирје поново бити разматрани у Анкари за само два дана и то се поново није догодило. Осим тога, обећали су нам да ће ослободити затворенике — то се није десило“, рекао је он.

Стални представник Сирије у УН Башар Џафари током заседања Генералне скупштине УН у Њујорку - Sputnik Србија
Дамаск: Преговараћемо само с противницима тероризма

„У суштини, речи Руса се не поклапају са њиховим делима према нама… Позивам их да обећају да ће се заиста залагати за праведно политичко решење и склонити Иран (из разговора)“, додао је Алуш.

„Не, нећемо отићи у Астану ако они не испуне своја претходна обећања. Нема смисла да одемо тамо и добијемо нова обећања која се неће испунити“, одговорио је он на питање да ли ће оружана опозиција учествовати у следећој рунди преговора у Астани, која би могла да буде одржана у марту.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала