САД: Безбедносне зоне формирати у стабилним зонама Сирије

© Sputnik / Mikhail Alaeddin / Уђи у базу фотографијаСитуација у Сирији
Ситуација у Сирији - Sputnik Србија
Пратите нас
Безбедносне зоне у Сирији могуће је формирати искључиво у зонама где се примењују мере стабилизације и где се већ доставља хуманитарна помоћ, изјавио је главнокомандујући америчким снагама на Блиском истоку Џозеф Вотел.

Како је рекао, а пренео лист „Форин полиси“, безбедне зоне представљају концепт који омогућава миран живот, иако он није прецизирао који су конкретни делове Сирије у питању.

Конвој возила присталица терористичке групе ДАЕШ источно од Палмире у Сирији - Sputnik Србија
Пентагон завршио стратегију борбе против ДАЕШ-а

Истовремено, Вотел је оценио да формирање таквих зона неће бити лако спровести, будући да је неопходно имати све ресурсе, укључујући и копнене снаге како би се осигурала безбедност. Он није прецизирао да ли ће те снаге бити америчке или сиријске.

Према писању листа, мере за формирање безбедносних зона највероватније су предвиђене новим планом САД у региону, који је нешто раније представио Пентагон, у складу са налогом председника Доналда Трампа.

Тренутно САД подржавају снаге Сиријске арапске коалиције, које представљају опозицију актуелном сиријском режиму предвођеном Башаром ел Асадом, а уједно се боре и против терористичке организације ДАЕШ.

Претходно је и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао да је Москва спремна да размотри иницијативу САД о формирању безбедносних зона, иако ишчекује прецизирање информације како би се то спровело. Он је такође рекао да је то питање било размотрено приликом сусрета са америчким државним секретаром Рексом Тилерсеном 16. фебруара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала