Могериниjeва: БиХ учинила велики напредак ка ЕУ

© REUTERS / Joshua RobertsВисока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини
Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини - Sputnik Србија
Пратите нас
Висока представница за спољну политику и безбедност Европске уније Федерика Могерини поручила је данас у Сарајеву да је БиХ учинила велики напредак ка ЕУ, те да су мир и стабилност суштински важни.
Висока представница ЕУ Федерика Могерини даје изјаву за медије након састанка у Бриселу - Sputnik Србија
Федерика Могерини стигла у Сарајево

Након састанака са члановима Председништва БиХ и челницима Већа министара БиХ, она се заједно са председавајућим Већа министара Денисом Звиздићем обратила јавности рекавши да БИХ иза себе има опипљиве резултате.

Могеринијева је рекла да се пре две године сећа скептицизма у смислу напретка БиХ ка ЕУ и жеље грађана да се придруже ЕУ и њиховог осећаја припадности Европи, преносе босански медији.

„Две године након тога, држава је направила импресивне кораке ка ЕУ. Поједини кораци се претварају у трендове, али неки од њих још увек не утичу на животе грађана, али битно је наставити их. О овоме смо разговарали данас и наставићемо да разговармо у наредним седмицама“, рекла је Могеринијева.

Она је истакла да је за ЕУ врло важно да БиХ постане чланица захваљујући опредељењу и конструктивном приступу које су Председништво и Веће министара показало у задње две године.

„Схватамо да постоје изазови, што локални што глобални, али сам уверена да лидери ове земље могу превазићи те проблеме и ми се надамо да ће то донети благодет грађанима. Оно што је суштина јесте мир, стабилност и економске прилике“, рекла је Могеринијева.

Председавајући Већа министара Денис Звиздић је рекао да је БиХ направила прогресиван искорак, поготово у последњих 20 месеци, и мисли да га је ЕУ препознала.

„Даља интеграција у ЕУ зависи од нас. Према задњим анкетама више од 78 одсто грађана БиХ се определило за ЕУ, што говори о великој спремности БИХ у њеном путу ка евроатлантским интеграцијама“, рекао је Звиздић додавши да мир мора бити императив деловања званичника државе.

У наставку посете БИХ Могеринијева ће се у седишту Делегације ЕУ састати и са политичким лидерима из Републике Српске, међу којима су председник РС-а Милорад Додик, председник СДС-а Вукота Говедарица и Игор Црнадак као потпредседник ПДП-а.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала