Комунистички НЛО: Рај за црвену елиту (фото)

© WikipediaNа врху торња Буслуџе, високог 70 метара налази се велика црвена звезда.
Nа врху торња Буслуџе, високог 70 метара налази се велика црвена звезда. - Sputnik Србија
Пратите нас
Три сата удаљен од Софије, у срцу планине Балкан, пут пун рупа води до историјског споменика Бузлуџе. Зову га комунистичко НЛО.

Бузлуџа је бетонска грађевина која се може видети с неколико километара удаљености и налази се на једном од највиших врхова планине Балкан.

На врху торња Бузлуџе, високог 70 метара, налази се велика црвена звезда, симбол комунизма.

Дизајном изгледа као НЛО, због чега је и добила „надимак“, а иако су по читавом Балкану расути разни комунистички споменици, мало је оних који су толико интригантни као Бузлуџа, која од средине деведесетих привлачи огроман број авантуриста и урбаних истраживача.

До Бузлуџе нема јавног превоза, односно нема никаквог превоза, чак ни оног туристичког, па посетиоци морају сами да нађу начин да до ње дођу.

© WikimediaНа врху торња налази се велика црвена звезда.
На врху торња налази се велика црвена звезда. - Sputnik Србија
На врху торња налази се велика црвена звезда.

Бузлуџа је саграђена 1981. године, након осам година градње, а изградњу је наручила тада владајућа бугарска Комунистичка партија. Споменик је дигнут у славу комунистичког напретка у држави и био је отворен за јавност која је могла да дође и посети га.

Градњу споменика није финансирала партија, већ су обични грађани, Бугари, „добровољно донирали“ део своје месечне плате како би се Бузлуџа изградила, а радници који су радили на градилишту практично су волонтирали, такође „добровољно“.

Шездесет уметника је након изградње потрошило 18 месеци како би ентеријер био обогаћен цртежима, мозаицима, коридорима и свим осталим детаљима које је партија тражила.

© WikimediaСпоменик Буслуџа, Бугарска
Споменик Буслуџа, Бугарска - Sputnik Србија
Споменик Буслуџа, Бугарска

Бузлуџа је пре свега била седиште Комунистичке партије, која је хтела што већи споменик како би се партија приказала што моћнијом. Унутра су се годинама одржавале седнице, конференције и разне службене прославе, све до пада Совјетског Савеза. Затворен је 1989. године.

Грађевина је остала напуштена и већ након неколико година почела је да пропада. Коштала је данашњих пет милиона евра, а након пада комунизма бугарска влада није имала новца ни за реновирање ни за рушење Бузлуџе.

 

Извор: Експрес

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала