Прва жена у свемиру слави 80. рођендан, честитке од НАСА

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаКосмонаут Валентина Терјешкова у симулатору свемирске летелице Восток
Космонаут Валентина Терјешкова у симулатору свемирске летелице Восток - Sputnik Србија
Пратите нас
Астронауткиња Националне ваздухопловне и свемирске администрације Никол Стот послала је видео-поруку Валентини Терешковој, у којој је првој жени у свемиру честитала 80. рођендан.

„Ви сте извор инспирације за младе жене и све у свету. Били сте и остали извор инспирације за мене“, рекла је Стотова. „Хвала што сте нам свима помогли да сањамо велике снове и достигнемо звезде. Уз искрену захвалност и дивљење, желим Вам срећан рођендан! Желим Вам здравље и срећу!“

Терешкова је била прва жена која је летела у свемир, у летелици „Восток 6“ у јуну 1963. године, и прва која је провела три дана у орбити. То је било две године након што је Гагарин отишао у свемир као први човек.

© Sputnik / RIA Novosti / Уђи у базу фотографијаКосмонаут Валентина Терешкова пре полетања
Космонаут Валентина Терешкова пре полетања - Sputnik Србија
Космонаут Валентина Терешкова пре полетања

Терешкова је једна од четири жене руских космонаута која је учествовала у свемирској мисији, што је изузетно мало у поређењу са више од 50 жена у Сједињеним Америчким Државама.

Она је била део малог тима жена који су саставиле совјетске власти као потенцијалне астронауте у освит првог свемирског лета Јурија Гагарина 1961. године, али она је била једина која је заиста отишла у свемир. Следећа Рускиња у свемиру, Светлана Савицка, полетела је 19 година касније, 1982. године.

Валентина Терјешкова - Sputnik Србија
Руси ће први крочити на Марс

Лет Терешкове на броду „Восток 6“ трајао је скоро три дана, конкретно два дана, 22 сати и 50 минута. Обишла је око Земље 48 пута. Терешкова је у то време имала 26 година.

Терешкова никада више није отишла у свемир, али је рекла да би желела да једног дана одлети на Марс, њену омиљену планету, чак и ако то значи да би био пут у једном правцу.

Један кратер на тамној страни Месеца назван је по Терешковој.

Данас је Терешкова члан Државне думе. Она је била један од иницијатора успостављања Руског културног центра у Вашингтону и лично је учествовала у церемонији отварања.

© AP Photo / Damian DovarganesАстронауткиња НАСА Никол Стот
Астронауткиња НАСА Никол Стот - Sputnik Србија
Астронауткиња НАСА Никол Стот

Стотова која је радила у НАСА 27 година, провела је 104 дана у свемиру на спејс шатлу и Међународној свемирској станици. Била је у једној свемирској шетњи и била је прва особа која је управљала роботском руком како би ухватила теретно возило ХТВ и последњи члан посаде који је летео у спејс шатлу до мисије Међународне свемирске станице. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала