Хрватска позива обвезнике на упис у војну евиденцију

© Tanjug / Зоран ЖестићПодизањем шаховнице на тврђави у Книну је почела централна прослава Дана победе и домовинске захвалности
Подизањем шаховнице на тврђави у Книну је почела централна прослава Дана победе и домовинске захвалности - Sputnik Србија
Пратите нас
Хрватско Министарство обране (МОРХ) позвало је данас све хрватске држављане рођене 1999, као и старија годишта, који досад нису уписани у војну евиденцију, да се јаве у подручне одсеке за послове одбране према месту пребивалишта.
Балкан, буре барута - илустрација - Sputnik Србија
Спутњик истражује — може ли бити рата на Балкану

У саопштењу министарства се наводи да је реч о законској обавези редовног годишњег уписа у војну евиденцију.

Упозорава са да је упис у војни регистар обавеза у складу са Законом о одбрани за све хрватске држављанине — мушкарце који у календарској години навршавају 18 година, а имају пребивалиште на подручју Хрватске.

Упис у војну евиденцију обавезни су да изврше и хрватски држављани који бораве у иностранству, у дипломатској мисији или конзулату државе у којој бораве, истичу из МОРХ-а.

Сви позвани, без обзира на то да ли су добили појединачни позив или не, обавезни су да се одазову упису у војну евиденцију, а у случају спречености морају да се јаве одсеку за послове одбране или да свој изостанак оправдају преко родитеља или других чланова уже породице, наводи се у саопштењу.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала