Мајке Сребренице: Срам било међународну заједницу

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCIC Фатиџа Мехмедовић председница удржења "Мајке Сребренице"
Фатиџа Мехмедовић председница удржења Мајке Сребренице - Sputnik Србија
Пратите нас
Одлука МСП у Хагу да одбаци захтев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид узнемирила је Бошњаке, који сматрају да је она донета захваљујући правној блокади Хрвата и Срба у БиХ, али има и оних који постављају питање да ли ће бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, који је иницирао овај поступак, сада поднети оставку.

Хатиџа Мехмедовић, председница удружења Мајке Сребренице сматра да је оваква одлука Суда срамота за међународну заједницу и цео свет, и поручила је да ће се убудуће молити да они доживе, како је рекла, све оно што је доживела њена Сребреница.

„Срам било међународну заједницу и цео свет. Ја сам остала без речи када сам чула информацију из Хага. Шта да вам кажем!? Огорчена сам. Међународна заједница је од Босне и Херцеговине направила буре барута у којем су наша деца погинула“, рекла је Мехмедовићева за портал „Аваз“.

Судски чекић - Sputnik Србија
Суд у Хагу одбацио захтев за ревизију пресуде против Србије

Селмо Цикотић, саветник у Кабинету бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, изјавио је за „Аваз“ да је било много историјских и политичких разлога да се покрене ревизија пресуде против Србије за геноцид. 
Цикотић је рекао да, без обзира на све, Бошњаци не треба да буду разочарани одлуком Међународног суда правде у Хагу да одбије захтев за ревизију пресуде.

„Суд је рекао своје, БиХ као држава треба да поштује мериторност тих одлука Суда“, рекао је Цикотић.
Након што је Међународни суд правде у Хагу одбио захтев који је Босна и Херцеговина предала по питању ревизије тужбе против Србије, социјалне мреже су експлодирале.

Грађани Босне и Херцеговине огорчени су оваквом одлуком, али још су више огорчени бошњачким чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем, за којег сматрају да је најодговорнији за пропали покушај ревизије.

Председаваући Председнишва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић - Sputnik Србија
Изетбеговић: Треба да спустимо тензије

Угледни аналитичар Срђан Пухало тако се на Твитеру пита: „Хоће ли Бакир Изетбеговић поднети било какву оставку због бламаже око Софтића и ревизије тужбе према Србији“.

Грађани БиХ су огорчени и на Међународни суд правде у Хагу, чију одлуку виде као непоштовање жртава геноцида током, како тврде, агресије на Босну и Херцеговину.

Председник Демократске фронте Жељко Комшић рекао је за „Аваз“ да је Међународни суд правде у Хагу, одбијајући захтев за ревизију пресуде, очигледно изабрао опортунистичку позицију.

„Томе је свакако допринело и стално слање разних писама из БиХ. Чини ми се да су у Суду једва дочекали тако нешто, јер је то скинуло одговорност са Суда да донесе одлуку. Нажалост, безброј пута сам поновио, а показује се тачним, првенствено је реч о политици, а не о праву и правди“, рекао је Комшић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала