Холандски премијер: Ердоганова изјава је лудачка

© AP Photo / Francois WalschaertsМарк Руте
Марк Руте - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Холандије Марк Руте револтиран је због речи турског председника Реџепа Тајипа Ердогана који је чланове холандске владе назвао фашистима пошто су одбили да дају дозволу за слетање авиона турског шефа дипломатије Мевлута Чавушоглуа, преноси Асошијетед прес.

„Разумем да су се наљутили, али ово прелази све оквире“, изјавио је Руте, који је Ердоганову изјаву оценио као „лудачку“. 

Влада Холандије одбила је да изда дозволу за слетање авиона Чавушоглуа, који је намеравао да данас наступи на митингу турске заједнице у Ротердаму. Холандске власти су навеле да је то „претња јавном реду и безбедности“. И неколико других европских градова забранило је такве митинге турских званичника.

Одлука Владе Холандије да повуче дозволу за слетање турског авиона погоршала је дипломатски спор између те две чланице НАТО-а због кампање уочи турског референдума о уставној реформи, оцењује АП.

Министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу - Sputnik Србија
Чавушоглу прети Холандији санкцијама

Шеф турске дипломатије намеравао је да позове Холанђане с двојним држављанством да гласају за измене турског устава на референдуму који ће бити одржан 16. априла. 

Градоначелник Ротердама Ахмед Абуталеб је навео да холандске власти нису дозволиле Чавушоглуу да учествује на митингу, а потом је саопштио да скуп неће бити ни одржан. 

Без обзира на то, Чавушоглу је изјавио да ће отпутовати у Ротердам и запретио увођењем санкција уколико му Холандија забрани слетање. 

Раније је саопштено да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган критиковао Холанђане као „нацистичке остатке и фашисте“, након што је Влада Холандије забранила да авион са турским министром спољних послова слети у Ротердам.

Ердоган је раније са нацистичком праксом упоредио и забрану неких турских политичких скупова у Немачкој.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала