Ко су кривци за цурење података ЦИА

© AFP 2023 / SAUL LOEBЛого ЦИА
Лого ЦИА - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички истражитељи који се баве Викиликсовим објављивањем поверљивих информација ЦИА сматрају да би иза цурења могли да буду агенти под уговором који су раније радили у агенцији, пише „Волстрит џурнал“ позивајући се на изворе упознате са истрагом.

Раније је Викиликс, позивајући се на поверљиве документе, објавио да амерички конзулат у Франкфурту служи као „хакерски“ центар ЦИА за Европу, Блиски исток и Африку.

Према речима једног од извора „Волстрит џурнала“, власти су пронашле „дигитални траг“, који указује на групу програмера који сарађују са ЦИА. Ова група програмира средства које руководство, наводно, користи за хаковање паметних телефона, персоналних компјутера и телевизора са приступом интернету. Истражни органи у четвртак су саслушали групу подуговарача из два предузећа у Вирџинији. Засад нико није ухапшен.

Лист наводи да је више од осам хиљада страница докумената које је објавио Викиликс, наводно преузето са сервера групе за инжењерско-технички развој ЦИА. Извор додаје да „само мали број подуговарача“ има приступ серверу.

Сајт Викиликса - Sputnik Србија
Викиликс разоткрива тајне ЦИА: Користили су и „Путина“

Према писању листа, у оквиру „хакерских пројеката“ са ЦИА ради око 12 предузећа, од којих се већина налази у држави Вирџинија. У последњих неколико месеци било је гласина о неслагању међу некима од њих. Према извору, једна од група радила је из иностранства и надала се да ће се запослити у ЦИА у Сједињеним Америчким Државама, али је агенција касније одустала од тога.

Запослени на сајту Викиликс сматрају да документи показују да је агенција хакерима издавала дипломатске пасоше и обезбеђивала им покриће из Стејт департмента. Један од објављених докумената је списак упутстава за „сајбер агенте“ који путују у Франкфурт на Мајни. На питање о сврси боравка конзулат је агентима препоручивао да одговоре да се баве техничким консултацијама.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала