Вучић сутра с Меркеловом: Кад она говори другачије о Србији...

© Sputnik / Влада СрбијеАнгела Меркел и Александар Вучић
Ангела Меркел и Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Србије Александар Вучић састаће сутра по подне у Берлину са немачком канцеларком Ангелом Меркел, потврђено је Танјугу у кабинету премијера.

Њихов, иначе 10. састанак, раније је планиран за петак, 17. март, али је померен за сутра пошто је у међувремену одложен сусрет немачке канцеларке са америчким председником Доналдом Трампом.

„То је велика част за малу земљу као што је Србија што немачка канцеларка Ангела Меркел није отказала сусрет, већ инсистира на њој“, рекао је вечерас премијер Вучић.

Председатель правительства РФ Дмитрий Медведев перед началом заседания кабинета министров РФ в Доме правительства РФ - Sputnik Србија
Новости: Вучић иде у Русију, преговори о посети Медведева Србији

„Канцеларка је требало сутра да се састане са америчким председником Доналдом Трампом, али је због снежне олује та посета померена на петак. Мислио сам да ће одложити наш сусрет, који је требало да буде у петак, јер сам ја премијер једне земље која не може да се мери са Немачком, али канцеларка Меркел и Кристоф Хојзен су рекли да ме ишчекују сутра после подне“, пренео је Вучић.

Из немачке владе у међувремену је саопштено да ће теме разговора српског премијера и канцеларке бити билатерални односи, регионална питања, европска политика и економија, као и мигрантска политика.

Реч је о најактуелнијим питањима, посебно с гледишта региона западног Балкана, укључујући Србију, али и питањима која су ових дана на главној агенди и Берлина и највиших европских институција у Бриселу.

На агенди су званични разговори са Меркеловом, заједничка изјава за новинаре и вечера.

„То је огромна част за Србију. Не ради се само о нашим личним односима“, нагласио је Вучић.

Меркелова је, каже, највећи европски лидер у ЕУ, у коју је веровао и када је била на ветрометини.

Ангела Меркел - Sputnik Србија
Меркелова: Конструктивна Србија

Истовремено је додао да не може да каже да је Немачка на нашој страни, јер је признала независност Косова, што је њихова политика, али се променио став према Србији, зато што наша земља поштује дату реч.

„Меркелова је правична жена и, ако неко нешто уради и труди се, она то уме да види и награди ту земљу. Мислим да је она и заслужна што смо отворили последња два поглавља без обзира на отворени анимозитет из Хрватске. Такође, да није интервенисала када су нам увели санкције ко зна како би се завршило. Увек је била коректна“, истакао је Вучић.

Додао је да је значајно када Немачка говори другачије о Србији, јер тада и други у ЕУ мењају став.

Најавио је да ће са њом разговарати о важним регионалним темама, економском развоју, као и о инвеститорима.

„Када је Меркелова у Немачкој рекла да је Србија добро место за улагање и да инвеститори треба да улажу ми смо од тада увећали број запослених за 10.000“, рекао је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала