Руски мигови у Србији после Путиновог указа

© Sputnik / Јевгениј Бијатов / Уђи у базу фотографијаМиГ-29
МиГ-29 - Sputnik Србија
Пратите нас
Помоћник министра одбране Србије Ненад Милорадовић изјавио је да се још се не зна када ће у Србију стићи авиони МиГ 29 из Русије и да ли ће то бити у марту како је раније планирано, рекавши да ће тачан датум бити познат тек након указа председника Русије Владимира Путина и техничких усаглашавања.

„Стручне службе две стране и надлежни органи интензивно раде на реализацији пројекта. Размишља се о томе да један од шест донираних ’мигова 29‘ буде ремонтован у Русији, из техничких разлога, за потребан ниво радова на том авиону“, рекао је Милорадовић за Радио „Слободну Европу“.

Такмичење војних пилота 2015 у Русији, МиГ 29 - Sputnik Србија
Руски мигови стижу до априла

Према његовим речима, стручне службе које су на техничком нивоу укључене у тај посао усаглашавају детаље који се тичу организације транспорта.

Милорадовић је нагласио да „авиони из Русије ускоро стижу и ту нема никаквих одлагања“ и додао да „постоји више опција за долазак ’мигова‘, али тренутно је највероватније да ће бити растављени у Руској Федерацији и допремљени транспортним авионима“.

„А колико њих, пет или свих шест, зависи од тога да ли тај један МиГ 29 долази или ипак остаје тамо на ремонту, након чега би био накнадно испоручен. Планирано је да они буду ремонтовани у Ваздухопловном заводу ’Мома Станојловић‘ у Батајници, од стране заједничког тима руских и српских стручњака, а осим ремонта они ће обављати и све даље програмом планиране радове“, навео је Милорадовић.

Он каже да се за сада не зна како ће изгледати транспорт, да ли ће доћи и неко од руских званичника и да ли ће евентуално бити и свечаног дочека.

„Сада имамо прече ствари да размотримо и усагласимо. У сваком случају, то ће бити пропраћено на одговарајући начин. Из Русије долази тим који ће авионе истоварити и припремити за даље радове на аеродрому у Батајници. Онда ће доћи одговарајући тимови стручњака из две руске фирме који ће прво извршити припрему у самом заводу ’Мома Станојловић‘, а затим ће радити на ремонту и продужавању животног века тих авиона“, рекао је Милорадовић.

План је да се прва фаза пројекта, улазак „мигова 29“ из Русије у оперативну употребу, сукцесивно спроведе у року од девет до 12 месеци.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала