Поклонска: Крим је руски и тачка

© Sputnik / Тарас Литвиненко / Уђи у базу фотографијаНаталија Поклонска
Наталија Поклонска - Sputnik Србија
Пратите нас
Крим обележава трећу годишњицу референдума који је поставио камен-темељац новој историји развоја полуострва. Посланицу Државне думе Русије, која је раније била тужитељка Крима, Наталију Поклонску сматрају једним од симбола „кримског пролећа“. Она у интервјуу за Спутњик говори о санкцијама и животу на полуострву и везама са Украјином.
Крим - Sputnik Србија
Русија не тргује Кримом

Зашто су се Кримљани одлучили на референдум?

— Свему је крива безобзирност и самовоља која је владала у Кијеву. Поставши сведоци државног удара и оружаног заузимања власти, Кримљани се нису спасавали, већ су заједно стали у заштиту своје земље. Сви су схватили да ће украјински националисти пожелети да са фашистичким паролама и својом идеологијом упрљају родни крај. Ми нисмо могли то да допустимо.

Какви би били резултати гласања данас?

— Сигурна сам да би за повратак у Русију сада гласало сто одсто Кримљана. Сви су осетили невиђену бригу државе. Сви су се напокон осетили да су кући.

Која главна достигнућа видите на Криму за ове три године?

— Ту има неколико аспеката. Главни је духовно-морални: ми смо заштитили своју отаџбину, остали верни сећању на своје хероје. То је оно на чему се граде економски, политички, правни, социјални аспекти.

Крим се развија, то се и види: саде се нове винове лозе, воћњаци, што је убијено за време Украјине, поправљају се путеви. У току су велики радови: Керчки мост, аеродром. Већ се види напредак.

Сергеј Аксјонов - Sputnik Србија
Аксјонов: Више ништа не говори да је Крим био део Украјине

Колико је Крим спреман да толерише санкције Запада?

— Ми не толеришемо, већ радимо и развијамо полуострво. Санкције држе на опрезу чиновнике, да неуморно раде на постизању главног циља, процвата и конкурентности Крима.

Једни предлажу да се Крим изнајми, други да се одржи нови референдум. Шта ви мислите о томе?

— Тим политичарима желим да посаветујем да одмах промене професију. Нека ти бизнисмени издају своју земљу у најам, а не туђу. Крим је Русија и они немају ништа са нама, између осталог ни Украјина.

Зашто на Западу говоре о анексији полуострва?

— Они показују своју неписменост, јер се Крим вратио у Русију по закону. Кримљани су без револуције, ратова и крвопролића реализовали право на самоопредељење. То само право се налази у Повељи УН и зато о анексији не може бити ни говора, то није коректно.

Севастопољ - Sputnik Србија
Кијев: И Американци могу да траже Крим

Шта мислите, колико ће требати времена да се Кијев навикне да је Крим територија Русије? Шта треба предузети у ту сврху?

— Став Кијева, нажалост, не зависи од времена, већ од разума и савета руководства које је незаконито на власти.

Не знамо колико ће требати времена да на власт у Украјини дођу одговарајући људи који могу да прихвате избор Кримљана. Тим пре што кијевски режим гуши другачија мишљења.

Може се померити ситуација са мртве тачке, али је потребно да кривично одговарају сви који су учествовали у државном удару у Украјини.

Да ли је могуће обновити старе економске везе Крима и Украјине?

— Ту се може говорити само о стварању нових веза које тек треба успоставити на законит начин са нормалним руководством Украјине.

Како видите Крим за десет година?

Руска и светска бања — то је наш Крим у будућности.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала