Иранка која руши све стереотипе — звезда кик-бокса

Иранка Шабнам Шахрохи
Иранка Шабнам Шахрохи - Sputnik Србија
Пратите нас
Кик-бокс је далеко од популарног спорта у Ирану, па чак и међу мушкарцима. Рекло би се да је тек међу женама он потпуно небитан. Али, лепа Иранка Шабнам Шахрохи руши стереотипе. Она је, у историји Ирана, прва двострука вицешампионка света. Жели даље да напредује, без обзира на то што у њеној домовини не гледају благонаклоно на жене у овом спорту.

И муж и тренер 

„Одувек су ме привлачиле борилачке вештине, али у детињству нисам имала прилике да се бавим овим спортом, док нисам постала чланица женске екипе пре девет година. Након две и по године упорних тренинга и спаринговања, срела сам свог данашњег супруга, који је постао мој тренер. Са њим су тренинзи постали ново поглавље у мом професионалном напредовању и могла сам се да се попнем на виши ниво“, каже Шабнам у интервјуу за Спутњик.

И супруг и тренер
И супруг и тренер - Sputnik Србија
И супруг и тренер

Како каже, њен муж се придржава неколико посебних правила, па је након неког времена почела да вежба са другим тренером.

„Схватила сам да морам да одвојим свој приватни и професионални живот. Мој муж је директор азијског огранка ИСКА — једне од највећих спортских организација која се бави каратеом и кик-боксом, и веома је професионалан. Таква ситуација ми је са једне стране од велике помоћи, али са друге, могла би да утиче на моје учешће на турнирима, што ја не желим“, објашњава она.

Искуство са светских првенстава

Лепа спортисткиња је двапут учествовала на првенствима света: једном у Шпанији, а други пут у Португалији, и оба пута је освојила сребрну медаљу.

Поносна мајка
Поносна мајка - Sputnik Србија
Поносна мајка

„Управо на такмичењу у Португалији сам сазнала да сам трудна и неко време сам морала да одсуствујем. Ове године шампионат света ће бити одржан у Грчкој. Ми смо одлучили да учествујемо, иако имам малог сина“, наводи она.

Никада није касно да се почне са кик-боксом

Према њеним речима, овај спорт захтева одређене навике и није тежак и захтеван као теквондо.

© SputnikУчествовала је на првенствима света: једном у Шпанији, а други пут у Португалији и оба пута је освојила сребрну медаљу.
Учествовала је на првенствима света: једном у Шпанији, а други пут у Португалији и оба пута је освојила сребрну медаљу. - Sputnik Србија
Учествовала је на првенствима света: једном у Шпанији, а други пут у Португалији и оба пута је освојила сребрну медаљу.

„Имала сам 26-27 година када сам почела да се бавим кик-боксом, што је прилично касно за професионално бављење спортом. До тада сам се спортом бавила само аматерски, то ми је више био хоби. Међутим, није ми било лако од тренутка када је све постало професионално. Стални тренинзи, на које се људи обично навикавају од детињства, мени су, у мом узрасту, тешко пали“, присећа се она.

Ипак постоје неке препреке…

Закони Ирана нису благонаклони према идеји да се жене баве кик-боксом. Тако је било и у време бившег председника Ахмадинеџада, а тако је и данас. Једини изузетак је Федерација. Сада, када се сва такмичења у кик-боксу одржавају под контролом Федерације, она се организују као борбе где не долази до потпуног контакта.

Разлика између „обичног“ кик-бокса и овог где „нема пуног контакта“ се састоји у одређеним ограничењима која се тичу ударне технике ногама. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала