Напад на париски аеродром се истражује као терористички

© REUTERS / CHRISTIAN HARTMANNАеродром у Паризу
Аеродром у Паризу - Sputnik Србија
Пратите нас
Избор циљева и информације о мушкарцу који је напао војну патролу на аеродрому Орли у Паризу омогућавају да се овај инцидент истражује као терористички напад, изјавио је на конференцији за новинаре главни тужилац Париза Франсоа Моленс.

„Два елемента представљају основу за то да истрагу води антитерористичко тужилаштво. Као прво, избор циља: напад на војнике који су били задужени за безбедност аеродрома у оквиру операције ’Сентинелле’, одговара препорукама организација џихадиста. Као друго: знаци радикализације злочинца током боравка у затвору, као и то што је он, према речима војника, викао да делује у име Алаха и да ће бити жртава“, рекао је тужилац. 

Моленс је раније саопштио да су три човека ухапшена у оквиру истраге о нападу.

Према његовим речима, реч је о нападачевом оцу, његовом брату, као и о рођаку који је сам дошао у полицију. Раније је саопштено да су ухапшена два човека. 

Раније је саопштено да се мушкарац који је јутрос напао војнике и полицајце на аеродрому Орли звао Зијед Б. Полиција је претражила његов стан у једном од париских насеља.

Агенција Франс прес саопштила је да је нападач, за кога је полиција навела да је радикализован, био под надзором суда због оружане пљачке и административних прекршаја. 

​У суботу ујутру на северу Париза тројица полицајаца зауставила су ради провере докумената аутомобил, али је возач пуцао и ранио једног од њих, а потом побегао.

Касније је нападач украо други аутомобил, довезао се на аеродром Орли и напао војнике задужене за обезбеђење. Нападач је убијен у размени ватре с војницима. Антитерористичко тужилаштво покренуло је истрагу о ова два инцидента. 

Један од нападнутих војника је у саставу антитерористичке јединице задужене за обезбеђивање осетљивих локација.

Агенција Ројтерс, за разлику од АФП-а, пренела је да је убијени мушкарац покушао да узме пушку војнику.

Телевизија БФМТВ раније је саопштила да се на аеродрому налазе експерти за испитивање експлозива како би утврдили да ли је мушкарац евентуално поставио бомбу.

Аеродром је евакуисан убрзо након пуцњаве, а путници су замољени да не долазе на аеродром.

Британски медији пренели су тврдње путника на друштвеним мрежама да су отети таоци, али та информација није потврђена.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала