Милијардер Дејвид Рокфелер умро у 101. години

© AFP 2023 / STEPHANE DE SAKUTINДејвид Рокфелер
Дејвид Рокфелер - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички милијардер Дејвид Рокфелер умро је у 101. години, јављају медији.

​Како је саопштио његов портпарол Фрејзер Сајтел, Рокфелер је преминуо јутрос у сну у кући у Покантико Хилсу. Рођен је 12. јуна 1915. године у Њујорку, и био је један од најбогатијих људи на свету.

Био је и последњи од своје генерације у једној од најпознатијих филантропских породица на свету.

Рокфелер је управљао огромном интересном мрежом, како пословне тако и филантропске природе, која се протеже од очувања животне средине до уметности.

Такође је био на челу банке „Џеј Пи Морган Чејс“.

Имао је огроман утицај у свету и део је последње генерације која је концентрисала новац и моћ само у најужем кругу породице. 

Мистерија, тајновитост илустрација - Sputnik Србија
„Светска влада“: Пет водећих тајних организација

Како преноси АП, састао се са више од 200 шефова држава у више од 100 земаља света током каријере, а често је дочекиван као и да је сам највиши државни званичник. 

Након пословне каријере, трудио се да одржи моћ породице и бавио се добротворним радом, због ког је добио и највеће америчко признање за цивиле — Председнички орден слободе 1998. године. 

Интересантно је да је за свој 100. рођендан 2015. године, поклонио држави Мејн више од 2.000 хектара земље поред националног парка.

Иначе, Дејвид је најмлађи од шест синова Џона Рокфелера Млађег, сина Џона Д. Рокфелера сениора, оснивача нафтне компаније „Стандард оил“. 

Познат је јавности и по томе што му је седам пута рађена трансплантација срца.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала