Бугарски националисти блокирали границу са Турском

© AFP 2023 / Dimitar DILKOFF Бугарски националисти блокирали границу са Турском
Бугарски националисти блокирали границу са Турском - Sputnik Србија
Пратите нас
Бугарски националисти блокирали су три гранична прелаза са Турском како би спречили на хиљаде Турака са бугарским пасошима да дођу у Бугарску и гласају на изборима у недељу, преноси АФП.
Граница - Sputnik Србија
Бугарска поставља систем присмотре на граници са Турском

Протести означавају нову ескалацију тензија у односима између Бугарске, која је чланица ЕУ, и суседне Турске због отворене подршке званичне Анкаре новој партији која представља турску мањину у Бугарској.

Око 50 демонстраната окупило се код села Капетан Андрејево. Они су махали плакатима на којима је писало „Бугарска изнад свега!“ и „Не турском мешању!“, а преко звучника су пуштали патриотске песме.

„Остаћемо овде дан и ноћ да очувамо суверенитет наше домовине“, рекао је организатор протеста Валери Симеонов.

У Бугарској живи 700.000 муслимана, од којих су већина Турци, а најмање 200.000 Турака са бугарским пасошима живи у Турској.

Они су традиционално гласали за Покрет за права и слободе, али је та партија постала веома критична према Турској и њеном председнику Реџепу Тајипу Ердогану.

Како преноси француска агенција, званична Софија се пожалила на мешање Анкаре у изборе, а у јучерашњем љутитом обраћању Ердоган је оптужио Бугарску да пред гласање „ствара огроман притисак“ на тамошње Турке.

Између 60.000 и 90.000 држављана Бугарске који живе у Турској регуларно гласа на изборима, али је према новим правилима број биралишта у Турској смањен са 100 на 35.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала