Авганистанац који је у рату ослепео и постао богаташ

Авганистанац који је у рату ослепео и постао богаташ
Авганистанац који је у рату ослепео и постао богаташ - Sputnik Србија
Пратите нас
Зафар Дин има 48 година, а његова животна прича је на први поглед сасвим уобичајена за особу која живи у држави где дуго траје рат. Ипак, не среће се често човек који је, иако је ослепео у рату, у међувремену развио свој бизнис, како би прехранио породицу. Потом је постао изузетно имућан.

Пре отприлике 20 година, усред рата који је беснео у Авганистану, део гелера је погодио Зафара Дина и он је остао без ока. У покушају да поврати вид, јунак наше приче је отишао у Иран. Нажалост, лекари нису успели да му помогну.

Након лечења у Ирану, Зафар Дин се вратио у Авганистан. Отац петоро деце није очајавао, већ је уз много воље одлучио да започне било какав посао. Његова два брата су му помогла да пређе у сферу трговине — на великој тржници која се налази у једном од тешко приступачних региона Малестан у провинцији Газни на западу Авганистана. Зафар Дин је тамо почео да ради као трговац и данас је веома богат човек.

Дин каже и да је у почетку било много теже, али да се у међувремену све некако средило и да много дугује својим шегртима.
Дин каже и да је у почетку  било много теже, али да се у међувремену све некако средило и да много дугује својим шегртима. - Sputnik Србија
Дин каже и да је у почетку било много теже, али да се у међувремену све некако средило и да много дугује својим шегртима.

Иако делује да је јако тешко човеку који не види да се брзо и лако сналази са резервним деловима или уопште са некаквим ситницама, Зафар Дин каже да он сад већ веома једноставно може да разликује на основу додира да ли се ради о јапанским или пакистанским деловима.

„На пример, ево сада у радњи имамо делове за минибус, за теренска возила, за аутомобиле ’Форд‘, као и за нека јапанска возила“, објашњава Дин.

Авганистански слепи трговац каже да има главног помоћника, а то је његов братанац, који организује испоруке и допремање робе. Дин каже и да је у почетку било много теже, али да се у међувремену све некако средило и да много дугује својим шегртима.

„Када купац тражи нешто, ја својим помоћницима објашњавам на којој се полици то налази, мада понекад и сам услужујем муштерије“, каже слепи трговац и додаје да своје помоћнике и шегрте увек саветује да врло пажљиво преброје новац јер су многи клијенти склони превари.

Отац петоро деце није очајавао, већ је уз много воље одлучио да започне било какав посао.
Отац петоро деце  није очајавао, већ је уз много воље одлучио да започне било какав посао. - Sputnik Србија
Отац петоро деце није очајавао, већ је уз много воље одлучио да започне било какав посао.

Зафар Дин прича како се десило да је клијент купио неке делове за трактор и да се после неког времена вратио и рекао да га је слепи трговац преварио. Међутим, Дин је препипао све делове и осетио да су масни, док се нови делови које они продају пакују без додатог уља. Тада је Дин схватио да је ова непоштена муштерија хтела да га превари, јер је донео већ коришћени део. Он наглашава да је много оних који желе да га обману јер је слеп. 

Упркос хендикепу, Зафар Дин представља јаког конкурента, иако то не жели да призна јер је скроман. У свом крају је познат по свом поштењу и труду, па велики број возача код њега купује неопходне делове.

Иако сам Зафар Дин тврди да је за последњих 20 година откако је изгубио вид преживео много тога и лепог и ружног, људи га генерално уважавају. Поред тога што води своју малу продавницу, Дин се бави и сточарством. Слепи трговац закључује да није лако и да је живот борба.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала