Рускиње усред скандала у Италији

© Ангелина НиколауРускиња посматра панораму Москве
Рускиња посматра панораму Москве - Sputnik Србија
Пратите нас
Велики скандал потреса Италију после емисије која је била емитована на државном каналу РАИ 1 „Суботњи разговори“, у оквиру које су Рускиње приказане као пожељне супруге за италијанске младожење: беспоговорно слушају мужа, праштају превару, од детињства су научене да обављају све кућне послове и увек веома лепо и сексипилно изгледају.

Директор РАИ 1 и председник тог телевизијског канала се извинио телевизијским гледаоцима, али је скандал у међувремену већ попримио широке размере, до те мере да се тим поводом огласила и Лаура Болдрини председница Доњег дома Парламента Италије, која је изјавила да је недопустиво „представљање и поређење жена са кућним љубимцима“.

Жене - Sputnik Србија
Колико добро познајете руске жене?

Канал је одлучио да након те скандалозне емисије коначно угаси тај програм.

Спутњик се овим поводом обратио Италијану Ђанију Бандијерију, аутору књиге „Лепотица, паметница. Рускињица“ и питао како би он, да је учествовао у тој емисији, објаснио чињеницу да се Италијани заиста радо жене Рускињама.

„Много пута сам био у Русији и у другим источноевропским државама и радио сам интервјуе са обичним девојкама, разговарао са незнанкама које бих случајно упознао, неке од њих су постале моје искрене пријатељице. Направио сам врло озбиљно истраживање и након тога објавио две књиге. Разлози су углавном типични, али не заборавимо да се ради о две апсолутно различите ситуације. Наиме, руске девојке су још њихове мајке васпитавале да се понашају тако да се издвоје из масе осталих девојака и заволе пристојног и пажње вредног мушкарца. Због низа разних околности, Рускиње нису морале да се буне и да се одричу своје женствености, као што су то радиле Италијанке. Постоји избор — да се жена концентрише на лични и каријерни раст или да буде женствена. А некако су ’кривци‘ за тај избор испали мушкарци“, објашњава Бандијери.

Девојке на избору за лепоту у Москви - Sputnik Србија
Руске жене су захтевније од других

Да ли је можда та емисија посредно више увредила Италијанке, јер су оне испале мање лепе, вредне и сензуалне у односу на Рускиње, које су пак биле приказане као жене лаког морала, жељне новца.

„Могу само да кажем да је глупост то што је речено да су Рускиње склоне да опросте превару партнера. Не могу ни у сну да замислим Рускињу коју је партнер преварио и која то сазнање мирно прихвата. Баш ме занима које изворе су користили продуценти и организатори који су припремали ту скандалозну емисију“, коментарише Бандијери и додаје:

„Што се тиче Италијанки, у својим књигама писао сам у ширем контексту да оне више не осећају потребу да доказују своју женственост. Италијанке су постале више некако налик мушкарцима и тиме се оне поносе.“

Бандијери напомиње да у својим књигама подједнако критикује и Рускиње.

Руска лепотица - Sputnik Србија
Зашто Рускиње толико желе да се удају

„На пример, Рускиње се из страха да не изгубе свог партнера, претварају буквално у гејшу и не доводе у питање било шта што он каже или уради. Агресивна Италијанка такође није баш најбољи пример. Моја идеја је да се из сваке културе узме оно најбоље и направи својеврсни хибрид“, сматра Бандијери.

Емисија на РАИ 1 је изазвала велики скандал и о њој сви говоре, а Бандијери подсећа да се јавност сложила да је била дегутантна.

„Програм је изазвао критику са обе стране — и љутих Рускиња и љутих Италијанки. Има и оних који од свега тога праве шалу. Много је оних који су, знајући чиме се бавим, питали зашто ја нисам учествовао у емисији. Али сви се слажу у једном, а то је да је емисија била крајње дегутантна, јер су је водили непријатни водитељи, који се не разумеју у тему уопште. Уместо да се љуте, Италијанке бих посаветовао да размисле о својој женствености и у том смислу да погледају пут истока“, сматра он.

Шеф РАИ 1 и председник телевизијског канала се извинио за све што се десило. Питање је да ли ће нешто слично да се понови у будућности.

„Откако знам за себе, РАИ је одувек био исполитизована телевизија, а ова емисија је конкретан пример. РАИ је, после свега што се десило, почео да се брани по друштвеним мрежама. Они стално праве грешке, а потом се извињавају. Мислим да ће и убудуће грешити и радити оно што им се хоће“, закључује Бандијери.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала