Бивши терориста: БиХ погодно тло за регрутацију

© Fotolia / Oleg ZabielinТерориста ДАЕШ-а
Терориста ДАЕШ-а - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши водећи члан исламистичке екстремистичке организације „Ел Мухаџирун“ Адам Дин изјавио је да БиХ може бити плодно тло за регрутацију нових чланова терористичких организација, јер се у БиХ десио рат, али и због „постојања милитантне селефијске заједнице“.
Мурал са заставом Исламске државе - Sputnik Србија
Џихадисти прете БиХ

„Значајну улогу игра и сиромаштво, а кад се сви ти фактори узму у обзир, онда је то опасна мешавина која пружа могућност регрутовања. Али, не можемо искључити било коју државу, регрутација се може догађати било где“, рекао је Дин у интервјуу за „Дневни аваз“.

Према његовим речима, не постоји ниједна држава на свету која није потенцијална мета терористичких напада, јер се тероризам променио с појавом Исламске државе, а није довољно да нека држава не учествује у бомбардовању неке далеке земље на Блиском истоку, па да буде поштеђена. Како је оценио, „на сцени је рат идеологија између Истока и Запада“. 

Дин, држављанин Велике Британије, 2003. године напустио је екстремистичку организацију „Ел Мухаџирун“ и основао Фондацију „Квилијам“ која се бави едукацијом младих како да „не наседају на екстремистичку идеологију“.

Он је постао члан те екстремистичке организације када је имао 19 година, али како каже, „тада није била насилна, али су подржавали џихадисте и имали су контакте с њима“.

„Био сам радознао у вези с исламом, почео сам да идем у џамију, али нисам осећао повезаност са тим људима. Једног петка, после џума-намаза, кад сам изашао из џамије, затекао сам младића својих година који је делио летке на којима је писало да је обавеза сваког муслимана да се бори за успостављање исламске државе“, рекао је Дин. Он је у тој организацији провео осам година и за то време је у њу довео више хиљада чланова. Говорећи о томе како се спроводи регрутација, Дин је казао да се обично у кампусу на прометно место постави штанд с екстремистичком литературом и с натписом који привлачи пажњу пролазника, типа „Запад је зло“.

„Након што се неко заинтересује почињу разговори, којима се процењује да ли је неко довољно заинтересован. Ако јесте, онда би се договарали и нови састанци, вечере, а ишло би се њима и кући, како би се деловало на целу породицу“, рекао је Дин. Организацију је напустио након што је упознао бившег члана „Ел Мухаџируна“, који је био професор филозофије и који му је отворио очи и уверио га да та организација на погрешан начин тумачи ислам.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала