Русија и УН ускоро о проширењу територије ка Арктику

© Flickr / wili_hybridАрктик
Арктик - Sputnik Србија
Пратите нас
Руска делегација ће овог лета новом саставу комисије УН представити своја потраживања за проширење територије када је реч о арктичком гребену, изјавио је руски министар за природне ресурсе Сергеј Донској.

Последњи сусрет актуелне комисије одржан је недавно, али овог лета ће бити организовани избори за нову комисију, тако да ће сусрет у августу представљати упознавање нових чланова, рекао је он.

Arctic Ocean. (File) - Sputnik Србија
Москва позива на инвестирање у руски Арктик

Када је реч о разматрању таквих захтева као што је руски, Донској је навео да су они сувише комплексни, те да тај процес може да потраје и до пет година.

„Ми ћемо учинити све како бисмо убрзали процес, али сада се налазимо у фази у којој сакупљамо и преносимо информације члановима комисије“, додао је он.

Донској је подсетио и да је Данска предала захтев за проширење своје територије, те да су преговори о томе започети у децембру прошле године.

Русија је још 2001. године саопштила да претендује на гребен који је богат енергентима, али је захтев одбијен због недостатка информација о том делу планете. Русије је затим у 2015. години предала захтев за проширење територије, али да би се то догодило неопходно је доказати целокупну природу геолошке структуре дна океана.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала