Прича старог храста: Европско дрво године

Пратите нас
Такмичење за европско дрво године, које је први пут одржано 2011, за циљ има истицање значаја старог дрвећа које је део европске природне и културне баштине и које од нас заслужује негу и заштиту.

За разлику од других такмичења, „Европско дрво године“ не оцењује лепоту, величину или старост, већ причу које дрво носи и његову везу са људима који га окружују. Према подацима са званичне веб-странице, у гласању за победника учествовало је 125.568 људи из свих делова Европе.

Погледајте којих је то десет стабала постало неодвојив део заједнице.

© Фото : Rafal Godek/2017 European Tree of the Year Пољски храст Јозеф изабран је за главно европско дрво 2017. године. У Пољској је он туристичка атракција.
Прича старог храста: Европско дрво године - Sputnik Србија
1/12
Пољски храст Јозеф изабран је за главно европско дрво 2017. године. У Пољској је он туристичка атракција.
© Фото : Rafal Godek/2017 European Tree of the Year Током Другог светског рата, два брата Јевреја успела су да побегну од нациста тако што су се сакрила у шупљину овог дрвета. Јозеф се налазио на новчаници од 100 пољских злота.
Прича старог храста: Европско дрво године - Sputnik Србија
2/12
Током Другог светског рата, два брата Јевреја успела су да побегну од нациста тако што су се сакрила у шупљину овог дрвета. Јозеф се налазио на новчаници од 100 пољских злота.
© Фото : Rafal Godek/2017 European Tree of the Year Храст Јозеф на мети је бројних посетилаца и често је инспирација за фотографе и сликаре.
Прича старог храста: Европско дрво године - Sputnik Србија
3/12
Храст Јозеф на мети је бројних посетилаца и често је инспирација за фотографе и сликаре.
© Фото : Tracey Williams/2017 European Tree of the Year Друго место освојио је храст из Бримона у Велсу, стар близу 500 година. Дрво генерацијама негује иста породица. Недавно је постојала могућност да храст буде посечен како би се туда изградио пут, али је више од 5.000 људи потписало петицију да се дрво сачува, па је и пројекат пута модификован како би се заобишао стари храст.
Прича старог храста: Европско дрво године - Sputnik Србија
4/12
Друго место освојио је храст из Бримона у Велсу, стар близу 500 година. Дрво генерацијама негује иста породица. Недавно је постојала могућност да храст буде посечен како би се туда изградио пут, али је више од 5.000 људи потписало петицију да се дрво сачува, па је и пројекат пута модификован како би се заобишао стари храст.
© Фото : Ludvik Plasil/2017 European Tree of the YearОсамсто година стара чешка липа из Липке заузела је треће место на конкурсу „Европско дрво године“. Дрво се налази на путу који повезује вилу из 13. века и древно гробље. Осам векова ово дрво испраћало је власнике те виле на вечни починак. Постоји легенда да је чешки народни херој Јан Жижка камповао под крошњом ове липе. Локално становништво верује и да ово дрво доноси срећу заљубљеним паровима.
Прича старог храста: Европско дрво године - Sputnik Србија
5/12
Осамсто година стара чешка липа из Липке заузела је треће место на конкурсу „Европско дрво године“. Дрво се налази на путу који повезује вилу из 13. века и древно гробље. Осам векова ово дрво испраћало је власнике те виле на вечни починак. Постоји легенда да је чешки народни херој Јан Жижка камповао под крошњом ове липе. Локално становништво верује и да ово дрво доноси срећу заљубљеним паровима.
© Фото : JB Barret/2017 European Tree of the YearОво изузетно кишно дрво (саман) које је освојило четврто место, расте на острву Мартиник, француској прекоморској територији у источном делу Карипског мора. Ради се о једном од највећих стабала на Малим Антилима. Кишно дрво штити плантаже какаоа од временских неприлика, а чак је преживело и ерупцију вулкана Мон Пеле 1902. године.
Прича старог храста: Европско дрво године - Sputnik Србија
6/12
Ово изузетно кишно дрво (саман) које је освојило четврто место, расте на острву Мартиник, француској прекоморској територији у источном делу Карипског мора. Ради се о једном од највећих стабала на Малим Антилима. Кишно дрво штити плантаже какаоа од временских неприлика, а чак је преживело и ерупцију вулкана Мон Пеле 1902. године.
© Фото : John Millar/National Trust/ 2017 European Tree of the Year Западни платан из Националног парка Нортамберланд у Великој Британији налази се на петом месту. Ово је можда најпознатије дрво у Холивуду. Године 1991. овде је сниман филм „Робин Худ: Краљ лопова“ са Кевином Костнером у главној улози. Хадријанов зид, изграђен 122-126. године, који је штитио римску Британију од напада варвара са севера и који се налази на Унесковој листи светске баштине, пролази тик поред овог платана.
Прича старог храста: Европско дрво године - Sputnik Србија
7/12
Западни платан из Националног парка Нортамберланд у Великој Британији налази се на петом месту. Ово је можда најпознатије дрво у Холивуду. Године 1991. овде је сниман филм „Робин Худ: Краљ лопова“ са Кевином Костнером у главној улози. Хадријанов зид, изграђен 122-126. године, који је штитио римску Британију од напада варвара са севера и који се налази на Унесковој листи светске баштине, пролази тик поред овог платана.
© Фото : Paul Clerkin/ 2017 European Tree of the Year Црника из Северне Ирске нашла се на шестом месту. Деценијама је ово дрво инспирисало многе уметнике, писце и музичаре. Чарлс Дикенс, Ц. С. Луис па чак и млада краљица Елизабета (тада принцеза Елизабета) шетали су под крошњом овог храста.
Прича старог храста: Европско дрво године - Sputnik Србија
8/12
Црника из Северне Ирске нашла се на шестом месту. Деценијама је ово дрво инспирисало многе уметнике, писце и музичаре. Чарлс Дикенс, Ц. С. Луис па чак и млада краљица Елизабета (тада принцеза Елизабета) шетали су под крошњом овог храста.
© Фото : Lyudmila Gyurova/ 2017 European Tree of the Year Another oak, growing in the Bulgarian village of Nasalevtsi, took seventh place in the competition. The 600-year-old tree stands on sacred land, at the entrance of the local church of the Nativity of Mary.
Прича старог храста: Европско дрво године - Sputnik Србија
9/12
Another oak, growing in the Bulgarian village of Nasalevtsi, took seventh place in the competition. The 600-year-old tree stands on sacred land, at the entrance of the local church of the Nativity of Mary.
© Фото : Niall Benvie/ 2017 European Tree of the Year Шкотска „динг-донг“ европска буква на осмом је месту на конкурсу „Европско дрво године“. Према речима директора Основне школе у Престонпансу, на чијем поседу расте ово дрво, оно је постало неодвојив део школе, попут члана наставничког особља. Дрво је име добило по игри коју су измислили ученици – циљ је први стићи до стабла, а кад га додирне, ученик треба да каже: „Динг-донг“. Хлад који прави крошња ове букве идеалан је за наставу на отвореном, а његове гране објекат су многих научних и уметничких пројеката.
Прича старог храста: Европско дрво године - Sputnik Србија
10/12
Шкотска „динг-донг“ европска буква на осмом је месту на конкурсу „Европско дрво године“. Према речима директора Основне школе у Престонпансу, на чијем поседу расте ово дрво, оно је постало неодвојив део школе, попут члана наставничког особља. Дрво је име добило по игри коју су измислили ученици – циљ је први стићи до стабла, а кад га додирне, ученик треба да каже: „Динг-донг“. Хлад који прави крошња ове букве идеалан је за наставу на отвореном, а његове гране објекат су многих научних и уметничких пројеката.
© Фото : Alena Hroncová/ 2017 European Tree of the YearПлатан који се налази поред дворца Будатин у Словачкој заузео је девету позицију. Ради се о највећем дрвету у парку овог дворца, који је изграђен 1745. Поред њега се налази нешто мање дрво, за које би се рекло да није повезано са награђеним платаном, али је заправо њихово корење испреплетено.
Прича старог храста: Европско дрво године - Sputnik Србија
11/12
Платан који се налази поред дворца Будатин у Словачкој заузео је девету позицију. Ради се о највећем дрвету у парку овог дворца, који је изграђен 1745. Поред њега се налази нешто мање дрво, за које би се рекло да није повезано са награђеним платаном, али је заправо њихово корење испреплетено.
© Фото : Excelentisima Diputación de Ávila/ 2017 European Tree of the Year Десето место заузео је бор из шпанског места Ла Адрада. Дрво је старо више од 350 година.
Прича старог храста: Европско дрво године - Sputnik Србија
12/12
Десето место заузео је бор из шпанског места Ла Адрада. Дрво је старо више од 350 година.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала