Картер: Руско-америчка сарадња тежа је под Путином

© AP Photo / Carolyn KasterШеф Пентагона Ештон Картер
Шеф Пентагона Ештон Картер - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши амерички министар одбране Ештон Картер изјавио је да је Москва одређивала успех своје спољне политике на основу осујећивања Вашингтона, што је САД отежавало да се са Русијом стратешки ускладе.
Амбасадорка САД у УН Ники Хејли током самита у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија
Хејлијева: САД и Русија имају простора за сарадњу, али постоје и разлике

Сједињене Америчке Државе су сарађивале са Русијом у спољној политици више пута и поред постојећих несугласица, изјавио је бивши амерички министар одбране Ештон Картер, и додао да је руско-америчка сарадња постала тежа откад је Владимир Путин председник.

„Имао сам посла са Русима 35 година, с времена на време смо били у стању да, иако имамо различите интересе, успемо да их ускладимо. То усклађивање је постајало све теже под Путином. То се види у Украјини, то се види на Блиском истоку“, рекао је Картер у интервјуу за телевизију Еј-Би-Си.

Он је истакао да је Москва одређивала успех своје спољне политике осујећивањем Вашингтона, што је отежавало стратешко усклађивање са њом.

„То сеже све до почетка преузимања власти Владимира Путина. Чини се да је то у његовој природи, као што сам рекао док сам радио а Борис Јељцин био председник Русије, Владимир Путин био је у просторији када смо имали тамо састанке. Мислим да је део његове природе да дефинише успех Русије у спољној политици као осујећивање САД“, додао је Картер.

Амбасадорка САД у УН Ники Хејли говори на заседању Савета безбедности УН - Sputnik Србија
Да ли је Трамп тражио од Ники Хејли да не критикује Русију?

Руско-амерички односи погоршали су се након неслагања око кризе у Сирији 2011. и Украјини 2014. године. Вашингтон и његови савезници оптужили су Москву да помаже сиријском председнику Башару ел Асаду, као и да се меша у унутрашње послове Украјине.

Сједињене Америчке Државе увеле су санкције Русији након што је Крим одржао референдум 2014. на ком се велика већина његових становника одлучила за поновно уједињење са Русијом.

Руске власти су у више наврата негирале све оптужбе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала