Ђорђе Иванов поновио Бриселу: Не!

© AP Photo / Darko VojinovicЂорђе Иванов
Ђорђе Иванов - Sputnik Србија
Пратите нас
Македонски председник Ђорђе Иванов још једном је рекао „не“ Бриселу када је реч о захтеву да преда мандат за састав нове владе лидеру СДСМ-а Зорану Заеву.

Иванов је, наиме, рекао данас да је председнику Савета Европе Доналду Туску пренео да је његов став о том питању непромењен, пренели су македонски медији.

Заев је заједно са албанским партијама ДУИ и Беса окупио парламентарну већину са 67 од укупно 120 посланика, али Иванов одбија да му повери мандат за састав нове владе, док се не отклоне законске и политичке препреке.

Протести у Скопљу, Македонија - Sputnik Србија
Македонски пети „Дан Д“

Иванов сматра да политички лидери треба да се баве спровођењем реформи, а не албанске платформе.

„Разговарао сам са Туском о актуелној политичкој ситуацији у Македонији. Знам шта су ми уставне обавезе као председника и знам шта је пракса у Македонији од 1992. када је реч о начину давања мандата. Мој став је врло јасан и остаје непромењен“, рекао је Иванов новинарима након разговора са Туском.

Македонски председник је рекао и да је са Туском разговарао о мигрантској кризи.

Такође, казао је да би влада, коју би формирао Заев, била уцењена и супротна Охридском споразуму, што би омогућило манипулацију грађанима и охрабрила би међуетничке сукобе.

Туск је казао да је Македонији потребно јединство и нагласио да политичка криза кочи земљу на њеном путу ка ЕУ.

„Ова продужена криза наставља да кочи евроатлантски пут Македоније. Ви још увек можете наћи решење које се заснива на демократским принципима пристојности и здравог разума. Само такво решење може бити одрживо. Када нађете такво решење можете рачунати на нашу подршку“, рекао је Туск.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала