Трамп: Не намеравам да разговарам о војним плановима са Русијом

© AP Photo / Susan WalshПредседник САД Доналд Трамп на конференцији за медије након састанка са јорданским краљем Абдулахом Другим у Белој кући
Председник САД Доналд Трамп на конференцији за медије након састанка са јорданским краљем Абдулахом Другим у Белој кући - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник САД Доналд Трамп изјавио је да нема намеру да дели војне планове, одговарајући на питање да ли планира да разговара о својим војним плановима у Сирији са Владимиром Путином.
Амбасадорка САД у УН Ники Хејли говори у Савету безбедности УН у Њујорку - Sputnik Србија
Хејлијева: Трамп гледа на Русију као на проблем

„Никада не говорим о оном што радим са војне тачке гледишта. Био сам против таквог приступа дуги низ година. Ја то једноставно не радим“, рекао је Трамп у интервјуу за „Њујорк тајмс“.

Говорећи о наводном хемијском нападу у сиријском Идлибу, Трамп га је назвао „нападом на човечанство“.

„То је срамота. Мислим да је то напад на човечанство. Незамисливо је зашто би неко то урадио“, рекао је амерички лидер.

Новинари су упитали Трампа да ли сматра да та трагедија „говори о улози Русије у Сирији“.

„Мислим да је за Русију то веома тужан дан, јер су они повезани (са сиријским властима). И у том случају све информације указују на то да су то урадиле сиријске власти“, рекао је Трамп.

Жртве наводног хемијског напада у Идлибу - Sputnik Србија
Инцидент у Идлибу део кампање против Дамаска

Он је поново оптужио свог претходника Барака Обаму да није испунио своја обећања о Блиском истоку.

„За Блиски исток био је важан тренутак када је Обама повукао ’црвену линију‘ која је одмах била нарушена, а Обама није ништа учинио да одговори на то“, истакао је Трамп.

На питање новинара о извештајима о његовим везама са Русијом, Трамп их је назвао „потпуним лажима“.

„Приче о Русији су потпуна лаж. Немају никакве везе са стварношћу“, рекао је Трамп.

Он је оптужио бившу саветницу за националну безбедност америчког председника Барака Обаме Сузан Рајс да је учинила кривично дело откривајући имена људи у његовом окружењу које су пратиле америчке обавештајне агенције.

Доналд Трамп - Sputnik Србија
Трамп сазнао о прислушкивању својих разговора из медија

„Оно што се догодило је страшно. Никад нисам видео толико индигнираних људи, укључујући и међу демократама, који су моји пријатељи“, рекао је Трамп.

Рајс је раније негирала било какву умешаност у цурење у безбедносним агенцијама. Она је такође порекла било какву умешаност у обелодањивање имена Американаца из Трамповог окружења, које су могле да прате америчке обавештајне агенције. При томе су имена Трампових сарадника, чији су разговори прислушкивани, широко раширили у обавештајној заједници САД, што је довело до низа медијских цурења.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала