Адмиралка НАТО -а: Србија ближе ЕУ, даље од руског утицаја

© AP Photo / Chris PizzelloАдмирал америчке морнарице и НАТО Мишел Хавард.
Адмирал америчке морнарице и НАТО Мишел Хавард. - Sputnik Србија
Пратите нас
Велика победа српског премијера Александра Вучића на председничким изборима 2. априла могла би да помогне стабилизацији земље, оценила је Мишел Хауард, високо рангирани војни официр САД и НАТО-а.

Хауардова, која је први женски адмирал америчке морнарице, рекла је у интервјуу Ројтерсу да се Вучић кандидовао за председника уз обећање да ће задржати земљу на путу ка Европској унији, што захтева „демонстрацију економске стабилности“.

Поновно пребројавање гласова у Републичкој изборној комисији. - Sputnik Србија
Представници опозиције напустили седницу РИК-а

„Уколико је озбиљан, онда мислим да је то корисно за земљу. Док испуњавате све критеријуме, могу само да мислим да је то корисно за успостављање стабилности и безбедности Србије“, рекла је Хауардова, која командује заједничким снагама НАТО-а у Напуљу и америчком морнарицом у Европи и Африци.

Она сматра да уколико Вучић испуни своје обећање да ће наставити приближавање своје земље ка ЕУ, онда ће Србија „задржати равнотежу између руског утицаја и остатка југоисточне Европе“.

Хауардова је истовремено изразила наду да би „исконструисане провокације“ између Београда и Приштине, које су се догађале претходних месеци, могле да се стишају сада када су избори завршени.

„Сада када су избори завршени можда ће лидери поново да се фокусирају на своје земље и владе. Томе се ја надам“, рекла је Хауардова.

Лидер радикала Војислав Шешељ на концерту Валерија Гергијева у Сава центру - Sputnik Србија
Шешељ: Не повлачим се, подржавам захтеве студената

Према њеним речима, балкански регион и даље представља „подручје од велике забринутости“ за америчку војску и НАТО.

Она је изразила и своје запрепашћење због тога колико су напети односи Београда и Приштине, скоро две деценије након рата.

„Сваки пут кад разговарам са неким ко је из тог региона, они ме само подсете да је велика бол у овом делу света, да се мртви сахрањују, али туга не. То је веома сложено окружење“, рекла је Хауардова.

Британска агенција осврнула се у тексту и на демонстрације у Београду, наводећи да се на њима окупило више хиљада студената и других демонстраната који Вучића виде као аутократу и оспоравају његову победу.

Ројтерс оцењује и да ће Вучић задржати власт кроз своју Српску напредну странку и наставити да балансира између Запада и Русије, иако је функција председника у Србији у великој мери церемонијална.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала