Украјина жели да забрани странцима учешће на форуму на Јалти

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаСветионик градске луке Јалта у Црном мору.
Светионик градске луке Јалта у Црном мору. - Sputnik Србија
Пратите нас
Такозвано тужилаштво Аутономне Републике Крим отворено у Украјини, затражило је од Министарства спољних послова да забрани странцима да учествују на Међународном економском форуму на Јалти, наводи се на сајту украјинског јавног тужилаштва.
Зграда Министарства спољних послова Украјине - Sputnik Србија
Украјина позвала амбасадора Србије ради објашњења

Аутори овог документа позвали су да се стране дипломате обавесте да је „кршење украјинског закона и вези са уласком на територију полуострва“ неприхватљиво, као и да се подсете на законску одговорност за то. У саопштењу се истиче да се учешће на форуму може сматрати признањем „последње промене статуса“ Крима.

Кијев је више пута протестовао због посета страних политичара и бизнисмена полуострву, претећи им санкцијама и стављањем на списак забрањених особа. Конкретно, средином марта украјинско Министарство спољних послова позвало је амбасадора Србије након што је Крим посетила група парламентараца из Београда.

Крим је поново постао руска област после референдума који је одржан након државног преврата у Украјини. За уједињење са Русијом гласало је више од 95 одсто становништва полуострва. Кијев не признаје резултате референдума.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала