Ердоган: Могућ референдум и о чланству у ЕУ

© AP PhotoПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да би у Турској могао да буде одржан и референдум о чланству те земље у Европској унији.

„За 54 године, шта су нас натерали да урадимо пред вратима ЕУ? Да чекамо“, рекао је Ердоган и додао да ће Турска сести и разговарати, а да би могла да организује и референдум о уласку у Европску унију, пренео је АФП.

Ердоган је одбацио и критике међународних посматрача, истакавши да је гласање на референдуму било „најдемократскије гласање“, какво није виђено ни у једној западноевропској држави.

Ердоганове присталице на улицама Истанбула после референдума - Sputnik Србија
Шта доноси крај Ататуркове и почетак нове Ердоганове ере

Обраћајући се присталицама у Анкари, Ердоган је рекао да ће Турска игнорисати све оцене међународних посматрача, пренео је АП.

„Под један, ви знате где вам је место, ми нећемо да гледамо нити слушамо политички мотивисане извештаје које ви припремате“, рекао је Ердоган.

На референдуму у Турској на основу 99 одсто пребројаних гласова, 51,3 одсто гласача је било за уставне промене, док је 48,3 одсто било против, саопштила је синоћ изборна комисија наводећи да се званични резултати очекују за 11 до 12 дана.

Међународни посматрачи саопштили су раније данас да је кампања уочи турског референдума о проширењу председничких овлашћења спроведена „у нефер условима“, а само пребројавање гласова је обележено касним процедуралним изменама којима су уклоњене кључне безбедносне норме.

Турско Министарство иностраних послова је у међувремену саопштило да почетни налази међународних посматрача, који су надгледали референдум у Турској, одражавају пристрасност, засновану на предрасудама.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала