Нова британска влада би могла да поништи „брегзит“

© Фото : PixabayБрегзит
Брегзит - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Европског парламента Антонио Тајани каже да би „брегзит“ могао да се преокрене.
Премијерка Велике Британије Тереза Меј - Sputnik Србија
Увек неке Терезе спасавају Енглезе

Председник Европског парламента Антонио Тајани сматра да „брегзит“ (излазак Велике Британије из Европске уније) може да се преокрене уколико се став британске владе промени након избора.

„Ако сутра нова британска влада одлучи да промени свој став, то је могуће учинити“, рекао је Тајани за лист „Гардијан“ и додао да је „коначна одлука је на 27 чланица ЕУ, али сви ће бити за то уколико Велика Британија (одлучи да промени члан 50)“.

У среду је Доњи дом британског парламента подржао захтев премијерке Терезе Меј о превременим општим изборима 8. јуна. Мејова је изјавила да је циљ ванредних избора превазилажење подела у парламенту, успех у преговорима о „брегзиту“ са Европском унијом и обезбеђивање стабилности у земљи.

„Уколико Велика Британија после избора жели да повуче (члан 50), поступак је веома јасан“, рекао је Тајани и додао да „уколико Велика Британија жели да остане, сви ће бити за то“.

Лондон - Sputnik Србија
Шок у Лондону: Тереза Меј хоће ванредне изборе

Члан парламентарног Одбора за излаз из Европске уније из Лабуристичке партије, Стивен Тимс, рекао је за Спутњик да је већа вероватноћа да ће ванредни избори у Великој Британији да одложе преговоре о „брегзиту“ са Европском унијом него што ће обезбедити стабилност у земљи.

Градоначелник Лондона Садик Хан позвао је грађане Велике Британије да гласају за Лабуристичку партију како би се и избегао „тежак ’брегзит‘“ и осигурао узајамно користан договор са Европом о јединственом тржишту и миграционој политици.

Лондон би требало да заврши преговоре о „брегзиту“ пре 29. марта 2019. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала