Све што нисте знали о Тарантину

© AP Photo / Photo by Chris Pizzello/Invision / Квентин Тарантино
Квентин Тарантино - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Квентин Тарантино је један од најутицајнијих светских режисера у последње две и по деценије, чији је сваки филм померао границе жанрова.

Сваки Тарантинов филм изазвао је пажњу и публике и критике широм света, о његовом раду написане су бројне књиге и есеји, али чак ни највећи обожаваоци „живог Холивудског класика“ не знају неке ствари о његовим филмовима.

Шта значи фраза „Reservoir Dogs?

Тарантино је тадашњим потенцијалним инвеститорима рекао да израз „пси из резервоара“ значи „издајник“ или прерушени полицајац инфилтриран у банду, као и да је реч о сленгу из француских филмова. То је била лаж коју је Тарантино знао да може да изговори, јер није било шансе да ти људи довољно познају француски филм.

Касније се проширила друга прича. Наводно, док је радио у видео-клубу, Тарантино је једној муштерији препоручио филм Луја Мала „Збогом децо“ („Au revoir les enfants“), а муштерија је то чула као „Reservoir Dogs“. Чињеница да Малов филм није био доступан у видео-клубовима у време када је Тарантино радио донекле обара ту теорију.

Постоји још једна верзија ове приче, по којој је Тарантинова тадашња девојка препоручила Малов филм, а да је Тарантино сам погрешно чуо наслов.

Могуће је да се, из неког разлога, ради о мешавини наслова „Au revoir les enfants“ и Пекинпоовог филма „Пси од сламе“ („Straw Dogs“).

До данас Тарантино није дао јасно објашњење о пореклу фразе „Reservoir Dogs“.

Хронологија „Петпарачких прича

Наративна структура „Петпарачких прича“ није линеарна, али могуће је разбити њен оригинални след и гледати филм хронолошки (ево инфографике које истражује ту могућност).

Шта вози Џеки Браун?

„Хонда Сивик“ коју Пам Грир вози у „Џеки Браун“ је исти аутомобил који је возио Буч и којим је ударио Марселуса Валаса у „Петпарачким причама“. Аутомобил се накратко појављује и у „Кил Бил 2“.

Ко је био први избор за Била?

Када се разишао са Вореном Битијем због креативних несугласица, Тарантино је узео Дејвида Карадина, јер је глумио у његовој омиљеној серији из дјетињства — „Кунг Фу“.

Како је настала идеја за „Отпоран на смрт?

„Пре неких десет година, са другом сам причао о куповини аутомобила. Размишљао сам о ’волву‘, јер сам хтео да имам што безбеднији аутомобил. Сећам се да сам размишљао о томе како не желим да умрем у саобраћајној несрећи, типа оној из ’Петпарачких прича‘. Тако сам причао пријатељу о томе, а он ми је рекао: ’Па можеш да узмеш било који аутомобил, даш га каскадерској екипи и они ће ти га направити отпорним на смрт за неких десет или 15 хиљада долара‘. Та фраза ’отпоран на смрт‘ ми се урезала у памћење“, казао је Тарантино.

Случајни „оскаровац“ у „Проклетницима“

Невероватни Кристоф Волц је био други избор за улогу која га је прославила и за коју је добио Оскара. Први избор био је Леонардо Дикаприо.

Сваки Ђанго свога коња јаше

Коња по имену Чита, Џејми Фокс је добио за рођендан, четири године пре него је филм снимљен.

„Права романса“ — из „кеца“ у „двојку“

У оригиналном сценарију, Клеренс Ворли (лик из „Праве романсе“ ког тумачи Кристијан Слејтер) пише сценарио за „Рођене убице“, путујући са Алабамом. Читав сценарио је на крају имао преко 500 страна, па га је Тарантино поделио у два различита филма.

„Од сумрака до свитања“ — први сценарио за који је плаћен

Написао је сценарио за филм који је режирао Роберт Родригез — за 1.500 долара. Сценарио је написао као полигон за демонстрацију талената компаније за специјалне ефекте, која се зове КНБ, која је пристала да бесплатно уради ефекат одсеченог уха у „Уличним псима“.

Из филма у филм

Мајкл Китон игра ФБИ агента Реја Николата у „Џеки Браун“. Годину дана касније игра исту улогу у Содерберговом „Out of Sight“, који је, као и „Џеки Браун“, заснован на роману Елмора Ленарда.

Режирао „Уличне псе“, јер…

Био је непознато име у Холивуду и знао је да нема шансе да му дају да режира и „Уличне псе“ и „Праву романсу“, па је оба сценарија дао Тонију Скоту, који је изабрао „Праву романсу“, а „Псе“ је оставио Тарантину.

Зашто је Брус Вилис „нестао“ са шпице?

Вилисово појављивање у „Четири собе“ је било услуга Тарантину, након снимања „Петпарачких прича“. Глумац је био суочен са потенцијалном тужбом Удружења филмских глумаца САД јер је пристао да ради бесплатно. Због тога Вилисово име нећете наћи на шпици филма.

Винсент Вега није писан за Траволту

Тарантино је написао неколико улога за „Петпарачке приче“ са одређеним глумцима на уму, али Мајкл Медсен као Винсент Вега му је била посебна фиксација. Медсен је знао за Тарантинове планове и хтео је да игра Вегу, али је одустао неколико недеља пре почетка снимања, како би играо у „Вајату Ерпу“.

Испомоћ у „Проклетницима

Илај Рот, познат по хорор филмовима, појављује се у „Проклетницима“ у улози Денија Хоровица. Лажни нацистички пропагандни филм „Понос нације“, који видимо у петом поглављу „Проклетника“ и траје нешто више од шест минута, режирао је Рот.

Хичкоков „Човек из Холивуда“

Тарантинов сегмент из „Четири собе“ заснован је на причи „Човек са југа“, која је претходно адаптирана за једну епизоду серијала „Алфред Хичкок представља“, која се и помиње у сцени. Причу је написао Роалд Дал, човек који је написао и „Чарли и фабрика чоколаде“, „Матилду“, „Фантастичног господина Лисца“ и „Великог добродушног дива“.

Зашто је Дикаприју било неугодно?

Џејми Фокс је причао како је Дикаприо имао проблема са снимањем сцена које су од њега захтевале да назива глумачке колеге црнчугама. Осећајући његову нелагоду, Самјуел Џексон га је склонио у страну и охрабрио га речима: „Hey, motherfucker, this is just another Tuesday for us. Let‘s go“.

Роберт Родригез је режирао делове „Петпарачких прича

Када видите Тарантина на екрану у улози Џимија, знајте да неко други стоји иза камере, а тај неко је управо Родригез.

Узвратна услуга

Заузврат, Тарантино је режирао сцену у Родригезовом „Граду греха“.

Ову сцену.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала