Истраживања су показала да биљке знају када их једемо и да им се то нимало не свиђа.
Да биљке поседују рудиментарну интелигенцију није претерана новост, али како пише „Бизнис инсајдер“, истраживање са Универзитета у Мисурију показало је да биљке могу осетити кад их неко једе и активирају одбрамбене механизме како би зауставиле тако нешто.
Истраживање је спроведено на врсти arabidopsis thaliana, блиском сроднику броколија и кеља.
Та биљка је јако популарна међу научницима зато што јој је читав геном секвенциран, одлично је истражена и научници јако добро знају како читава биљка функционише.
Научници су пажљиво снимали вибрације које настају кад гусенице једу листове биљке и поставили су хипотезу да биљке могу да на неки начин чују и осете вибрације.
Резултати су их изненадили.
Примећено је да биљке производе благо токсична уља горушице и затим их транспортују кроз лишће у нади да ће тако отерати грабљивице.
Такође је закључено и да биљке шаљу додатне количине токсина у лишће кад осете или чују гусеничине вибрације.
За повећање производње токсина било је довољно да научници само пусте снимак гусенице како једе лишће.