САД довезле ракетни штит, сукоби у Јужној Кореји, Кина се буни (видео)

© AP Photo / Lee Jin-manПротести у Јужној Кореји због постављања америчког ракетног штита ТХААД
Протести у Јужној Кореји због постављања америчког ракетног штита ТХААД - Sputnik Србија
Пратите нас
Опрема за најновији амерички систем за пресретање балистичких ракета ТХААД стигла је јутрос у Јужну Кореју, јавља агенција „Рoнхап“.
Амерички одбамбени систем за пресретање ракета ТХААД - Sputnik Србија
САД, Јапан и Јужна Кореја: Систем ТХААД не угрожава друге земље

На територију голф-клуба у Сонџу у провинцији Кенсан Намдо стигло је шест камиона са радарима сличним оружју за ТХААД. Долазак камиона је довео до сукоба полиције и локалног становништва.

Према одлуци Сеула, распоређивање ТХААД треба да буде завршено до маја. Раније је саопштено да је распоређивање ТХААД било планирано за јун-јул ове године. Ипак, САД и Јужна Кореја су убрзале процес након тестирања ракета у Северној Кореји.

Вашингтон и Сеул су се договорили да инсталирају систем ТХААД у Јужној Кореји у јулу 2016. године под изговором да постоји претња од севернокорејских ракета.

Кина: Уклоните ТХААД

Војници Народноослободилачке армије Кине - Sputnik Србија
Кина распоредила 100.000 војника на граници са Северном Корејом

Кина је саопштила да је Вашингтону и Сеулу пренела озбиљну забринутост након што је војска САД почела да пребацује делове система антиракетне одбране ТХААД ради распоређивања у Јужној Кореји, затраживши његово повлачење.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Генг Шуанг је на редовној конференцији за новинаре рекао да је Кина затражила од САД и Јужне Кореје да повуку тај систем.

Сеул и Вашингтон тврде да је сврха ТХААД искључиво одбрана против ракета Северне Кореје.

Кина, међутим, изражава забринутост да би снажан радар тог система могао да продре и на њену територију и угрози безбедност земље, наводи Ројтерс.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала