Српски уметници у Француској: Банкарска НАТО мафија не дозвољава промене

© REUTERS / Pascal RossignolЕмануел Макрон
Емануел Макрон - Sputnik Србија
Пратите нас
Чувени српски уметници који годинама живе и раде у Паризу — сликари Милош Шобајић и Милан Циле Маринковић, као и писац академик Милован Данојлић — ексклузивно за Спутњик дали су своје виђење председничких избора у Француској, политичким односима у тој земљи и последицама по Србију.

Пре њихових ставова о актуелним француским дилемама пред други круг у коме ће учествовати Емануел Макрон и Марин ле Пен, да напоменемо да су Шобајић и Циле Маринковић гласали у првом кругу и имају фаворите у другом, док је Данојлић бојкотовао изборе јер има, махом, лоше мишљење о кандидатима.

Милош Шобајић:

© SputnikСликар Милош Шобајић
Сликар Милош Шобајић - Sputnik Србија
Сликар Милош Шобајић

О Ле Пеновој

Сигуран сам да Марин ле Пен неће победити, јер ће сви да скоче против ње. То се и њеном оцу десило почетком деведесетих кад је ушао у други круг и изгубио са 95 према 5 одсто. Уједини се одједном цела та мафија, банкарско-натовска, која не жели никакве промене, наравно. Ја бих волео да се десе промене свуда у свету, у Европи, набоље. Да се са Русијом склопи неки договор, да се сарађује. Да се направи мир у свету, међутим, они то очигледно не желе.

О Макрону

Он неће да промени ништа. Један овдашњи коментатор изванредно рече, његова победа је победа досадашњег председника. Оланд је изјавио, Макрон, то сам ја, јер му је он био министар у влади. Ако победи, све ће бити исто као и до сада. Осим ако се не деси неко чудо, али ја не верујем у чуда.

Чија победа је боља за Србију

За нас Србе је Марин ле Пен изванредна, јер је рекла да ће да направи неке кораке који би нам врло одговарали, односно, да не признаје Косово као независну државу.

Атмосфера у француском друштву:

Прво је велико изненађење да та одвратна, понављам, одвратна Социјалистичка партија Француске, јер је она водила све ратове Француске кроз историју, председник је увек био из кругова те партије, кад је земља водила било који империјалистички рат, да та партија која је доживело апотеозу под Митераном, више не постоји. Имала је нешто више од 5 одсто на изборима. То је тотални дебакл њихове идеологије, то су салонски социјалисти, милионери, милијардери, банкари који тобоже хоће да спроведу социјалне мере.

О плашењу бирача победом деснице

Не видим зашто би Марин ле Пен била гора од било ког другог француског председника, који је водио ратове по свету. Кад нападате земље сто хиљада километара од ваше границе, то је агресија. Француска је то радила врло често. И против Србије, иако су социјалисти били на власти.

Ово је велика земља са невероватном историјом и богатством културе, али мора да игра игру белосветских НАТО организатора. Не видим да би Марин ле Пен било шта лоше урадила Француској, њене „претње“ о изласку из ЕУ не морају да се остваре, као што ни Трампове не могу да се остваре у Америци. Европа у сваком случају већ пропада, то је фашистичка организација. Не мислим на земље, већ Брисел који влада Европом са анонимним људима. Ми уопште не знамо ко ту одлучује, то је организација која је против народа Европе.

Милован Данојлић:

© YT/Телевизија Храм / print screenМилован Данојлић
Милован Данојлић - Sputnik Србија
Милован Данојлић

О Макрону

Мислим да је све ово врло лоше за Француску, а Макрон ће сигурно победити. То је човек кога очигледно држи капиталистички либерализам, нека финансијска позадина. Он нити смрди, нит мирише. Он је измишљен, као картон, пола социјалиста, пола капиталиста, банкар по занимању. Кад говори, то не личи ни на шта.

Фијон је био интересантан, он би био најбољи председник, јер има слуха за Русију, што је врло важно. Њега су дискредитовали, сам се дискредитовао, па су му још то надували током кампање, тако да је пропао. Радовао сам се могућности да победи, пошто је Фион најављивао успостављање добрих односа са Русијом, што је важно и за нас, за Француску, за Европу.

О Ле Пеновој

Може да победи једино ако неко чудо из народа крене. Двадесет одсто је апстинената, кад би се окренули према њој, опет не би могла да победи, јер ово је светски систем, ово су мафијози, с њима нема шале, они знају шта раде.

Чија победа је боља за Србију

За нас би била боља Марин ле Пен, имала би више разумевања, јер је француски патриота, мада, ни она није нека срећа. За Французе не ваља ништа од понуђеног, али то је њихова ствар.

О плашењу бирача победом кандидата деснице

Најава затварања граница, изласка из еврозоне, референдума о ЕУ, то је низ ствари које су врло рискантне, без обзира на намере дотичне госпође. Није то нимало једноставно, велики је ризик, а Француска је слаба, јако је ослабила. Пре свега економски, фабрике су исељене у бели свет, велика је незапосленост, нема перспективе за младе, 40 одсто њих између 18 и 25 година је без посла.

Милан Циле Маринковић:

© YT/Alek Pop / print screenМилан Циле Маринковић
Милан Циле Маринковић - Sputnik Србија
Милан Циле Маринковић

Ко би био бољи за Француску — Ле Пенова или Макрон?

Нема неке велике разлике између ова два кандидата засад, видећемо да ли ће после избора доћи до неких промена у Европској унији.

Чија победа је боља за Србију?

Ту се неће ништа померити. Можда, али тешко. Неку предност у зависности од победе овог или оног кандидата не треба да очекујемо. Не кажем да не може да се догоди, али јако тешко. Француска сама не може на то да утиче. Французи су наши пријатељи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала