Министарство правде о Харадинају: Србија испоштовала процедуру

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIРамуш Харадинај
Рамуш Харадинај - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство правде саопштило је да нису тачни наводи суда у Колмару, који је данас одлучивао о захтеву за изручење Рамуша Харадинаја, да Србија није испоштовала процедуру.

Министарство наглашава да је Србија у потпуности испоштовала све процедуре и захтеве, што је и суд потврдио у изреци пресуде — да су испуњени услови за разматрање захтева за екстрадицију, који је Србија доставила у јануару.

Томислав Николић - Sputnik Србија
Николић Оланду: Зашто нема правде за српске жртве?

То значи да је у потпуности испоштована процедура која је прописана Европском конвенцијом о екстрадицији и да је Србија уз Захтев за изручење доставила и Решење о спровођењу истраге, Решење о одређивању притвора, као и Наредбу о издавању потернице. Наведени документи су било довољни да француски органи и на основу тога утврде да су испуњени сви неопходни услови потребни за изручење Рамуша Харадинаја, указало је Министарство правде,

Министарство истиче да се Наредба о проширењу истраге од јануара 2017. године, која је донета и прослеђена суду у Колмару, односи на исти предмет којим се терети Рамуш Харадинај за ратне злочине почињене на КиМ и представља саставни део првобитне истраге (и истрага и проширење истраге представљају делове једног истог поступка). 

Састанак министра иностраних послова Сергеја Лаврова и премијера Србије Александра Вучића у Београду - Sputnik Србија
Русија дубоко забринута због случаја „Харадинај“

Са друге стране, каже се у саопштењу, потерница за Харадинајем, која је расписан 2004. године, обухвата и проширену истрагу, самим тим што наредба за проширење истраге представља део једног истог предмета, што је указано и достављено суду, по њиховом налогу из марта ове године.

Министарство правде указује да је суду такође доставило и додатну документацију која не представља допуну Захтева за изручење, већ објашњење да се Рамуш Харадинај не терети за иста дела пред српским органима, као што се процесуирао пред Хашким судом. 

Подсећа се да је Харадинајева одбрана истицала да је против Рамуша Харадинаја већ правоснажно окончан поступак пред Хашким судом и да је ослобођен свих оптужби за које му се наводно поново суди пред српским органима. 

Рамуш Харадинај - Sputnik Србија
Зашто су европски медији прво јавили да ће Харадинај бити изручен

Управо појашњење које је Србија проследила потврђује да се пред Тужилаштвом за ратне злочине против Рамуша Харадинаја води поступак за догађаје који су се догодили у јуну 1999. године, а који нису били обухваћени поступком пред Хашким судом, где му се на терет стављају догађаји из 1998. године, нагласио је Министарство.

Иако је наведена документација благовремено достављена, суд у Колмару је одржао још једно рочиште почетком марта, на којем је додатно затражио од Србије да достави одговоре у вези са изменама кривично-правног система Републике Србије (појашњење новог Закона о кривичном поступку, тужилачке истраге, као и делова Кривичног законика, који се односе на прописане максималне казне за дело стављено на терет, као и рокове застарелости за кривична дела ратни злочини), што је Србија и доставила.

У сваком случају, Србија је, уз сво поштовање како домаћих тако и међународних процедура о екстрадицији, доставила сву потребну документацију и више него довољно потребних доказа и чињеница, да француских суд у Колмару донесе позитивну одлуку и дозволи да Рамуш Харадинај буде изручен Србији, истакло је Министарстви правде.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала