Вучић: Протестна нота Француској, позив амбасадору Србије на консултације

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Србије Александар Вучић рекао је да одлуку француског суда нико нормалан не може да разуме, јер нема образложења што није прихваћен захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја.

Влада сматра да је одлука срамна, скандалозна, противправна и апсолутно неправична, а више од свега политичка, рекао је Вучић на прес-конференцији након ванредне седнице Владе посвећене одлуци француског суда.

„Шта ово значи, на шта ово личи…“, рекао је Вучић.

Он је затим навео четири тачке образложења одлуке суда, поменувши као посебно спорне трећу и четврту.

Рамуш Харадинај са својом адвокатицом у судници у Колмару - Sputnik Србија
Француски суд одбио захтев за изручење, Харадинај: Победа Албанаца (видео, фото)

Под тачком један суд је констатовао да су услови за разматрање основног захтева за екстрадицију од 6. 1. 2017. испуњени, што, каже, значи да је Србија доставила документацију у складу са захтевом.

У тачки два образложења одбацује се поднесак од 1. 3. 2017. достављен од државе-подносиоца, иако су, приметио је премијер, на томе они инсистирали да би могло да се утврди да ли имамо нове чињенице, а не само оне које су већ узете у разматрање приликом пресуђивања Хашког ад хок трибунала.

У тачки четири суд, истакао је Вучић, саопштава да је утврдио да би изручење могло да има изузетно тешке последице по Харадинаја.

„Па нисмо га звали на чоколаде и бомбоне, него да одговара за злочине“, приметио је Вучић.

Вучић је прочитао исказе сведока и упитао да ли су припадници своје јунаштво показивали убијањем и силовањем.

Навео је изјаве бруталног злостављања које су предочене суду у Колмару.

„То су ствари које су ваљда биле неприхватљиве“, рекао је Вучић мислећи на француски суд.

Србија ће Француској упутити протестну ноту због одлуке суда у тој земљи да не изручи Рамуша Харадинаја и позвати свог амбасадора из Француске на консултације у Београд, најавио је премијер Александар Вучић.

Рамуш Харадинај - Sputnik Србија
Зашто су европски медији прво јавили да ће Харадинај бити изручен

Рекао је и да је ступио у контакт са амбасадорима више земаља, те да ће се у 16.30 сати чути са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом.

Најавио је и да ће у наредним данима упутити писмо и свим чланицама УН у којем ће навести правна образложења, али и одговоре на политичке одлуке.

„У њему ћемо показати колико је Србија уложила у очување мира и стабилности, како су неки покушали да мали народ унизе и уруше достојанство и покажу да над њима могу да се чине злочини и да се прође некажњено“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су данас победили злочинци, а да је обавеза Србије да због убијених и жртава настави своју борбу.

„Нећу одустати од гоњења злочинаца“, рекао је Вучић. „Дозвољено је Србима вадити очи, а да буду на стубу срама. Такво право не прихватам“, рекао је српски премијер. 

„Нека се додворавају Албанцима, који ће стално говорити о ’великој Албанији‘“, рекао је Вучић, мислећи на међународну заједницу.

Премијер је рекао да су службе Србије дошле до података и доказа када је дошло до радикализације Албанаца када је у питању Велика Албанија и навео детаље.

„Размислите добро шта то подстичете на Балкану“, поручио је Вучић.

О лажима, владикама, поткупљивању, дијалогу…

Премијер Александар Вучић је рекао да ће Србија наставити да води своју политику, да неће улазити у размену увреда и лажи, у уверењу да бољитку земље доприносимо само напретком и да је правда, ипак, достижна.

Он је рекао да ће Србија проследити документацију ко год је хоће и ко год је буде тражио, мада је сигуран да нема никог ко мисли да су злочини који су се догодили измишљени.

Хашим Тачи - Sputnik Србија
Тачи: Демократски свет игнорише српске оптужбе

Указао је да одлука суда у Француској долази после низа увреда Албанаца из Албаније, са Косова и јужних делова Србије, на које неће одговарати, не зато што су они много јаки, а ми много слаби, већ зато што је то начин да се очува мир.

Има и оних који говоре "знамо ми тебе, Вучићу", па све до неких владика који кажу да "знају Вучића још из 91".

"Како ме знаш из 91? Немам везе са политиком ни 91. ни 92….тек тамо негде на крају 93. Измишљају људи шта стигну", навео је Вучић и додао да је много таквих који више и не знају та причају и какве лажи изговарају.

Тај се притисак шири, оцењује, јер никоме не одговара слободна и слободарска Србија.

Верује да ће притисак да буде све већи, и у Београду, баш као што долази из Пристсине, Тиране, из Бујановца…

Србију то неће навести да уђе у вређање и сукобе:

"Сигуран сам да једино убрзаним путем напред можемо да допринесемо бољитку наше земље и додатно ојачамо нашу позицију у свету. А када је реч о правди за српске жртве, правда је увек достижна, пре или касније до ње се дође", рекао је Вучић.

Протести у Приштини против хапшења Рамуша Харидинаја у Француској - Sputnik Србија
Косовски посланик: Нема стабилности ако Харадинај не буде пуштен

"Плашим се да су потценили плећа Србије, ми њих не потцењујемо, знамо да су много снажнији, јачи од нас, а ми ћемо са ово мало снаге што имамо храбро да се боримо" подвукао је.

На питање да прокоментарише најаве из Приштине да ослобађање Харадинаја сада омогућава наставак разговора у Бриселу, Вучић је рекао:

"Је л'' могу да не одговорим".

На питање да ли мисли и да ли су у све умешани "прсти" албанске мафије, рекао је да нема никакве сумње да "поткупљују шта стигну".

Подсетио је на информацију да ће тројица њихових бизнисмена, преко туђих имена и туђих компанија, купити бање на југу Србије, земљиште и фабрике.

"За то имамо доказе и ми ћемо гледати да на различите начине, поштујући законе, обезбедимо наше националне и државне интересе", рекао је и закључио:

"Али, знате, ако неко прави славље и фешту зато што је силовање уз кекс дозвољено, то много говори о њима, а не бих рекао да добро говори".

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала