Графити „Алаху акбар“ и „Смрт вам је близу“ на православној цркви у Прагу

© Flickr / Roman BoedПраг, престоница Чешке
Праг, престоница Чешке - Sputnik Србија
Пратите нас
Православна црква Успења Пресвете Богородице у Прагу, у којој се налази крипта са посмртним остацима српских војника из Првог светског рата, вандализована је ноћас, када је засад непознати починилац по њој исписао графите, рекао је протојереј Срђан Јаблановић.

На цркви су ћирилицом исписани „Алаху акбар“, „Смрт вам је близу“, „Сатанисти“, „Ваш бог Алах“ и то је први инцидент те врсте у, како је рекао Јаблановић, тој релативно мирној земљи.

„Ово сад што се дешава, нама није јасно, да ли је то појединачан случај. За Праг је то невероватно, то је релативно миран град“, рекао је Јаблановић, након што је државна делегација Србије одала пошту и положила венац у тој цркви, у чијој крипти лежи 131 српски војник из Првог светског рата, као и спомен-плоча краљу Александру Карађорђевићу.

Праг - Sputnik Србија
Чешка Република мења име у Чекија

Отац Јаблановић каже да је прво у четвртак, када је он био у Терезину, „дошао неки човек у цркву, нешто се као клањао, запретио нашој жени која продаје свеће, рекао ’Сви ћете ви горети у паклу‘“, а да је онда дошла полиција и одвела га.

Међутим, према сазнањима протојереја Јаблановића, убрзо су га пустили, а црква је јутрос осванула вандализована.

Јаблановић каже да је тај човек био млађи, висок, имао је капуљачу и да је говорио одлично чешки и руски језик, те да је могуће да је муслиманске вероисповести.

„Ово је први инцидент те врсте у овој релативно мирној земљи. Али са оваквим натписом… Нисам сигуран да је тај солиста, али видећемо. У Чешкој је занемарљив број муслимана, рекоше да може бити један од њих, али немам тачну информацију. У сваком случају, ми и даље служимо сваки дан, црква је отворена“, рекао је отац Јаблановић.

Иначе, црква Успења Пресвете Богородице у Прагу изграђена је 1925. године, подигли су је руски емигранти који су избегли од Октобарске револуције и дошли у Праг.

Значајан удео у подизању храма имали су Срби, пре свега краљ Александар Карађорђевић, који је и новчано помогао. Он је обилазио ову цркву кад год је долазио у Праг и поклонио јој највеће звоно које и данас звони, а у крипти цркве су кости више од 130 Срба из Првог светског рата.

Такође, у крипти цркве централно место заузима крст посвећен краљу Александру Карађорђевићу, у дну крста се чува део његове одеће — кошуље натопљене крвљу из атентата у Марсеју.

Данас је ова црква центар окупљања православних људи у Чешкој, посебно у Прагу. Црква је отворена сваки дан, што је реткост у Чешкој, где се обично служи литургија недељом, а остало време су цркве затворене и нису отворене као код нас.

Недавно је за Васкрс у њој било 3.000-4.000 људи.

Интересантно је да су ту сахрањени и први чешки премијер Карел Крамар и Франц Кафка.

Црква Успења Пресвете Богородице у Прагу била је под јурисдикцијом СПЦ до 1947. године.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала